Kent markası ve imajının ölçümü: Düzce ili örneği
City brand and measurement of brand image: The case of Duzce city
  1. Tez No: 331746
  2. Yazar: KERİM COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELAMİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Kent Markalaşması, Turizm, Düzce, Brand, City Branding, Tourism, Düzce
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kent markalaşması, bir kentin marka olarak konumlandırılması ve hedeflerin bir vizyon haline getirildiği bir takım faaliyetleri içermektedir. Kent imajı ise kentle ilgili insanların zihinlerinde oluşan algılar olarak karşımıza çıkmaktadır.Kentler, sosyal yaşantıdan iş imkânlarına kadar insan yaşamını ilgilendiren her türlü alanda sakinlerine olanaklar sunmaktadırlar. Kentlerin bu önemini kavrayan kent paydaşları günümüzde kent sakinlerine daha iyi hizmet sunabilmek için markalaşma ve pazarlama araçlarını kullanmaktadırlar. Markalaşma çabaları ile kentin imajı olumlu şekilde değişirken, turizm başta olmak üzere çeşitli alanlarda gelişme gösterilmektedir.Markalaşma, kentler için farklılaşmayı gerektirmektedir. Markalaşacak kentlerin özellikle imajlarını güçlendirmeleri gerekmektedir. Güçlü imaj oluşturmaya çalışan kentler, kimlik unsurlarını da olumlu bir imaj oluşturmak için şekillendirmektedirler. Farklılıklarını ortaya koyan ve güçlü imaja sahip kentler, markalaşmada önemli avantajlar sağlamaktadırlar.Bu çalışmanın temel amacı, Düzce'nin kent markasını ve marka imajını ölçmektir. Bu amaçlara ulaşmak amacıyla Düzce kent merkezinde yer alan yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlileri, turizm alanında çalışanlar ve yerel halk üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Değerlendirmeye alınan 364 anket, SPSS programında analiz edilerek Düzce'nin imajı ile Düzce'yi markalaştırabilecek unsurlar belirlenmiştir.Bu çalışmanın sonucunda, Düzce'nin doğal güzellikleri, coğrafi konumu, ulaşımı, kentin dışarıdan gelen yatırımlara açık, temiz ve sakin bir kent olması, halkının misafirperver özellikleri, turizm kaynakları gibi nedenlerin Düzce'nin markalaşması ve kent imajı için önemli unsurlar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
City branding include as a brand positioning of city and a number of activities which is turned into a vision of goals. If the image of the city appears as perceptions to be gained from people's minds about the city.Cities provide opportunities to residents in any area which interest human life from social life to the cities. Today city stakeholders ecognizing the importance of cities use the branding and marketing efforts in order to provide better services to the city residents. As branding efforts with the city's image change in a positive way, especially tourism a development is shown in various fields.The branding requires for cities the differentiation. Rebrand cities especially need to strengthen their image. Cities attempting to create a strong image shape identity elements to create a positive image. Cities which lays down the differences and have a strong image provide significant advantages in branding.The main purpose of this study which is the subject city branding, to measure the city brand and brand image of Düzce. For this purpose a study was conducted on public officials working local governments in the city center of Duzce, on the field of tourism workers and on the local residents. 364 questionnaires were taken into consideration by analyzed with SPSS program the image of Düzce and the elements which can brand were determined.As a result of this study, Düzce's natural beauties, geographic location, transportation, open to investment from outside the city, a city that is clean and quiet, hospitable characteristics of the people of reasons such tourism resources was found that important elements are to branding of Düzce and imagine of city.