Yat limanlarında inovasyon ve performans ilişkisi: Türkiye üzerine bir araştırma
Relationship between innovation and performance at yacht harbours: A research on Turkey
- Tez No: 331748
- Danışmanlar: DOÇ. İZZET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yat Limanları, İnovasyon, Performans, Dengeli Ölçüm Kartı, Yacht Harbours, Innovation, Performance, Balanced Scorecard
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüzde küreselleşmeyle birlikte, şiddeti artan rekabet ortamında, işletmeler varlıklarını sürdürmek ve rakiplerinin gerisinde kalmamak için performanslarını artırmaya yönelik çaba harcamaktadırlar. Bu nedenle işletmeler performanslarını artırmak için ürün, süreç, pazarlama ve organizasyon gibi çeşitli alanlarda inovasyon faaliyetleri uygulamaktadırlar. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, yat limanlarında uygulanan inovasyon faaliyetleri ile işletme performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yat limanlarında uygulanan inovasyon faaliyetleri ile işletme performansı arasındaki ilişki Dengeli Ölçüm Kartı'nın dört boyutu altında incelenmiştir. Bu kapsamda araştırmaya Turizm Bakanlığından, Turizm İşletme ve Turizm Yatırım belgeli 15 adet ana yat limanı ve tali yat limanı dahil edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler yat limanlarının üst düzey yöneticileriyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında yat limanlarında inovasyon faaliyetlerinin uygulandığı tespit edilmiştir. Yat limanlarında ağırlıklı olarak kademeli inovasyon boyutu altında, teknolojik ve ürün/hizmet inovasyonlarının uygulandığı görülmüştür. Ayrıca yat limanlarında uygulanan inovasyon faaliyetlerinin, işletme performansını, finansal, müşteri, içsel süreçler, öğrenme ve gelişme boyutları altında artırdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with globalization, enterprises are spending efforts enhancing performance, to continue their existence and not to lag behind its competitors in intensity competition environment. Therefore, the enterprises use some innovation activities to improve their performance in various fields such as product, process, marketing and organization. In this context, the basic aim of the research is to examine the relationship between innovation and business performance in the yacht harbours. The relationship between innovation activities and firm performance in yacht harbours, examined under the four dimensions of Balanced Scorecard. 15 main and secondary yacht harbours, with Tourism Business and Tourism Investment Certificate from Ministry of Tourism, have been included in the study. In the research, qualitative research method was used. The data of the research has been collected by face to face interviews with senior managers of yacht harbours. The Data were analyzed by descriptive analysis technique. In the conclusion of research, it is understood that innovations activities have been applied by yacht harbours. Generally, Technological and product/service innovations have been applied under the dimension of incremental innovation in yacht harbours. In addition, it is understood that innovation activities increase the business performance via the dimensions of financial, customer, internal processes, learning and development.