Otel işletmelerinde Basel II Uzlaşısı'na uyum süreci: istanbul'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerine yönelik bir araştırma
Process of Basel II Accord adaption in the hotel managements: A study for five- star hotel managements in iIstanbul
- Tez No: 331749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel I Uzlaşısı, Basel II Uzlaşısı, Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri, Türkiye, İstanbul, Basel I Accord, Basel II Accord, Five Stars Hotel Management, Turkey, İstanbul
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Uluslararası piyasalarda, risk yönetim uygulamalarında ve denetim yaklaşımlarında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Bu nedenle Basel I Uzlaşısı ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalmış ve yeni sermaye uzlaşısının oluşturulmasına gerek görülmüştür. Basel II Yeni Sermaye Uzlaşısı daha hassas risk ölçümüne ulaşma amacı taşıyan bir düzenleme olarak hazırlanmıştır.Basel II Uzlaşısı'na uyum sürecinde otel işletmelerinde yapılması gereken faaliyetleri belirlemek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla birlikte otel işletmelerinde Basel II Uzlaşısı hakkında sahip olunan bilgi düzeyi ve bu uzlaşı doğrultusunda işletmelerde yapılması gereken düzenlemelerin neler olduğunu ortaya çıkarmak gibi alt amaçlar da bulunmaktadır.Bu araştırmanın evreni, İstanbul'da faaliyet gösteren Turizm İşletme Belgesi'ne sahip 43 adet beş yıldızlı otel işletmesidir. Bu araştırmanın örneklemi ise, Basel II Uzlaşısı hakkında bilgi sahibi olan 19 otel işletmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri işletmelerin muhasebe ve finans yöneticilerinden görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Çalışma sonucunda araştırma kapsamında yer alan 19 otel işletmesinin muhasebe ve finans yöneticilerinin bu konu hakkında bilgi sahibi oldukları ve işletmelerinde Basel II Uzlaşısı'na uygun bir işleyiş olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In international markets, significant changes occur risk management practices and control approaches. Thus Basel I Accord became deficient for the needs and new accord was required. Basel II New Accord was prepared as a regulation which aimed more delicate risk measurement.The basic of this study is to determine activities which must be done in the hotel managements process compliance Basel II Accord. Besides this aim, there are sub aims find out knowledge level and regulations in the hotel managements in accordance with Basel II Accord.The population of this study is 43 five star hotel managements which have tourism establishment certificate. The sample of this study is 19 hotel managements which have knowledge about Basel II Accord. In this study qualitative research method was used. The study datas attained were obtained by the interview method from accounting and finance managers. Descriptive analysis was used in analysis of the data which was obtained. As a result, it was determined that, the accounting and finance administrators of 19 hotel managements within the scope of study have knowledge about Basel II Accord and in their hotel managements there is an appropriate operation of Basel II Accord.