Türkiye'de izlenen turizm politikaları: Mardin turizmine yansımaları
Tourism policies followed in Turkey: The reflections to Mardin tourism
- Tez No: 331752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Politika, Türk Dış Politikası, Turizm Politikası, Mardin, Tourism, Policy, Turkish Foreign Policy, Tourism Policy, Mardin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Farklı yönleriyle önem taşıyan turizm sektörü, ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel anlamda ülkeler üzerinde büyük bir etkiye sahip olmakta ve son yıllarda hızla gelişen sektörlerden biri haline gelerek ülkeler üzerindeki bu etkisini daha da arttırmaktadır. Ülkeler açısından bu denli önemli olan turizm sektörü, gelirleri arttıran, sosyal ve kültürel yapıyı etkileyen verimliliği fazla olan sektörlerdendir. Turizm sektörünün diğer sektörler üzerindeki etkisinin yüksek olması dolayısıyla ülkeler tarafından bir politika olarak ele alınmasını gerekli hale getirmektedir. Turizm sektörü, politika ile yakın ilişki halindedir. Ülkelerin iç ve dış politikada attığı adımlar kendi turizmleri üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. Türkiye?de turizm sektörüyle ilgili çalışmalara bakıldığında, 1963 yılından sonra çeşitli tedbirler alınmaya başlanmış ve uygulanmaya konulmuştur. Bu çalışmada, Türkiye?de izlenen turizm politikaları ve turizm politikalarının Mardin turizmine yansımaları incelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda birinci bölümde, turizm kavramı, turizm politikası, dış politika ve politika kavramları hedefleri ile birlikte açıklanmıştır. İkinci bölümde, Türk dış politikasının temel esasları ve turizm ilişkisi kapsamında, dış politikada özellikle 2000 sonrası dönemde atılan adımların Türk turizmine etkisinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye?de izlenen turizm politikaları ele alınmış bu doğrultuda planlı dönem öncesi ve planlı dönem olmak üzere iki farklı şekilde değinilmiş ve bununla birlikte Mardin turizmi için oldukça önem arz eden GAP eylem planından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, Mardin İli?nin turizm potansiyeli ele alınmıştır. Son bölüm olan beşinci bölümde ise, Türkiye?de izlenen turizm politikalarının Mardin turizmi üzerindeki etkisinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The tourism industry which has an importance with different aspects, influces dramatically on countries by the means of economic, social, cultural and environmental and the tourism industry becomes one of the most rapidly developing sectors in recent years. Furthermore, it has increased this effect on countires. The tourism industry is so important for many countries which increases the revenues of countries and affects the social and cultural structures. The tourism industry is close relationship with policy. The steps taken by countries of their domestic and foreign policy play a decisive role on tourism. As looking at the studies about tourism industry in Turkey, it was taken various precautions and started implementations after 1963. In this study is concentrated on the tourism policies in Turkey and the implication of these policies on Mardin?s tourism. In this context; the concept of tourism, tourism policy, foreign policy, and policy concepts with the objectives are explained in first section. In the second part is discussed on the basic principles of Turkish foreign policy and the steps taken in foreign policy especially in the period after 2000, within the scope of the tourism relationship and the steps? impact on Turkish tourism. In third section is discussed about the tourism policies in Turkey and is mentioned before the planned period and after the period in two different ways. Besides, GAP action plan which has great importance on Mardin?s tourism isstudied in this section. In fourth section is discussed the tourism potential of Mardin. The last section of the fifth chapter is mentioned the impact on tourism in Mardin of Turkish tourism policies.