XIX. yüzyılda Çukurova'da doğal afetler ve salgın hastalıklar
Natural disasters and epidemic diseases in Çukurova in XIX'th century
  1. Tez No: 331764
  2. Yazar: SELMA TURHAN SARIKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN AKÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: XIX. Yüzyıl, Çukurova, Salgın Hastalık, Doğal Afet, Osmanlı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Doğal afet ve salgın hastalıklar, tarihin şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir. Pek çok medeniyet, doğal afet veya salgın hastalıklardan dolayı tarih sahnesinden silinmiştir. Başta deprem olmak üzere, yangın, sel, fırtına gibi doğal afet, yerleşim birimine zarar vermiş; cüzzam, veba, kolera, sıtma gibi salgın hastalıklar ise binlerce insanın ölümüne neden olduğu gibi, birçok şehrin de tamamen boşalmasına neden olmuştur.Çukurova, günümüzde Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu delta ovası olup Adana, Tarsus ve Mersin bölgenin önemli şehirleridir. Orta doğuya açılan önemli kara ve demiryolu üzerinde bulunan Çukurova?da tarihin her döneminde doğal afet ve salgın hastalıkların yaşandığı bilinmektedir. Bu araştırmada XIX. yüzyılda Çukurova?da yaşanan doğal afet ve salgın hastalıklar hakkında bilgi verilmiştir. Doğal afet ve salgın hastalıkların ortaya çıkışı, yayılışı ve Osmanlı Devleti tarafından alınan tedbirler arşiv belgeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters and epidemics has an important role in shaping history. Many of civilization, had been deleted due to natural disasters or epidemics at the stage of history. Such as particularly earthquakes, fire, flood, storm, natural disasters had hurt many settlements; leprosy, plague, cholera, epidemic diseases such as malaria caused by the death of thousands of people, many of the city had been completely dislodge.Cukurova is a delta which had been created by Seyhan and Ceyhan rivers, Adana, Mersin and Tarsus are the important cities of this plain. It?s known that, natural disasters and epidemics had lived in Cukurova which is on the most important road and railway goes to the Middle East in the every period of the history. Information have been given about natural disasters and epidemic diseases in Cukurova in the XX?th century, in this research. The occur of disasters and epidemic diseases and measures taken by Ottoman Empire have been evaluated in with archival documents.