Robert Rauschenberg'in imge üretimi ve sanatçı tutumu
Robert Rauschenberg's image production and artistic attidude
  1. Tez No: 331899
  2. Yazar: SERCAN BAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: kolaj tekniği, birle?tirme, soyut dı?avurumculuk, imge, tutum, collage technique, combine, abstract expressionism, image, attitude
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Robert Rauschenberg'in söylemiyle, ?sanat ve yaşam arasındaki boşluk içinde? yaşamaktayız. Etrafımızdaki nesneleri olduğu gibi görmeyip onların üzerlerine anlamlar yükleyerek işlevler vermekteyiz. Ve bu boşluk içinde nerede durduğumuzu kavramaya çalışıyoruz.Bu arayışlar içinde, Rauschenberg kendi yaşadığı dönem içindeki böylesi karmaşık sanat çevresinde kendi dünya görüşü ve sıradışı kişiliği bağlamında gündelik hayatın içinden atık nesneler, serigrafi baskılar ve tiyatro performansları şeklinde izleyicilere sanat eserleri bırakmıştır. Yaşamı boyunca herhangi bir sanat disiplinine bağlı kalmadan sadece yaşadığı tarihin kısıtlamaları içinde sonsuz hayal gücü ile birçok denemeler yapmıştır. Özellikle duygularını hiçbir zaman gizlemeyip tam tersi sanat çalışmalarında imgesel bir biçimde korkusuzca sunmuştur. Kendisine ait yöntem ve teknikler ile günün ikonolarını çalışmalarında yansıtmıştır. Günümüz tüketim dünyasının kaybetmiş olduğu nesnel bakış anlayışını, sanat eserlerinde; bir kolleksiyonerin tozlu raftan çıkardığı eserler gibi bizlere göstermiştir. Ve Rauschenberg olanaklarını zorlayarak yaşamına ve hayatta dair anekdotları; pratik, teorik ve düşünsel boyut düzlemlerinde kendi sanat anlayışı ile birleştirerek sanat dünyasına birçok eser katmıştır.Türkçe
Özet (Çeviri)
As Robert Rauschenberg said, we are living ?in the gap between art and life?. Surrounded with objects that we are not accepting how they are and which we give some kind of meanings and functions to them. And in that time we are trying to comprehend where we stand in the abyss. İn these quests, the life of Rauschenberg?s period which was such a comlex art scene these days and he left masterpieces to the audience according with his philosophy of life and extraordinary personality withal lumber objects, silkscreen prints and theatre performans through from the daily life. Throughout his life without being tied to any discipline of art, just within the constraints of his living of history, he had made many essays with an endless of imagination. Especially he had never concealed his feelings just the opposite he had presented them fearlessly in a imaginative way in his artworks. With his own methods and techniques he reflected the icons of the day in his works. In today's consumer world which has lost an objective point of the view understanding, he had shown us in his works of art like a collector who has taking out the artifacts from the dusty shelves. And by forcing his possibilities, Rauschenberg's life and anecdotes about life which in the practical, theoretical and philosophical dimension levels of ways combined with his own understanding of art has added many works of art to the world. ?ngilizce