İstanbul Çinili Köşk Müzesi teşhirinde bulunan Kütahya kullanım çinileri ve Çanakkale seramiklerinin kataloglanması
The catalog of the Kütahya tiles and Çanakkale ceramics on display of İstanbul Çinili Köşk Museum
  1. Tez No: 331902
  2. Yazar: GÖKHAN K. TENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. VEDAT KACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tile, Çinili Köşk Museum, Kütahya, Çanakkale, Ceramic
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Topkapı Sarayı'nın gölgesinde kalan İstanbul Çinili Köşk, farklı dönemlere ait eser guruplarını içerisinde bulunduran bir müze konumundadır. Müze teşhirinde bulunan eserlerden Kütahya kullanım çinileri ve Çanakkale Seramiklerine ait kapsamlı ve titiz bir çalışma yapılmıştır. Bu eser guruplarının yanı sıra müzede İznik kullanım çinileri, Selçuklu dönemi eserleri ve Osmanlı dönemi duvar panoları da bulunmaktadır.Müze teşhirinde bulunan Kütahya kullanım çinileri ve Çanakkale Seramiklerine ait toplam 44 adet eser bulunmaktadır. Bunlardan Kütahya teşhirinde bulunan kullanım çinileri 28 adet eserle müzedeki en kalabalık eser guruplarının başını çekerken az sayıdaki üretimlerle müzenin en küçük teşhir salonunu dolduran Çanakkale Seramikleri, 16 adet eserle teşhirde yer alır. Bu eserlerle ilgili olarak ilk önce eserlerin yüksek çözünürlükte fotoğrafları çekilmiş daha sonra eserlere ait envanter bilgileri tek tek çıkarılarak eserlere ait tüm kayıtlar alınmıştır. Eserlere ait kayıtlar belirli bir düzen dahilinde fotoğrafları ile birlikte künyelenmiştir.Çinili Köşk Müzesi, farklı dönemlere ait zengin eser guruplarının bir arada bulunduğu, köşkten müzeye çevrilmiş bir ziyaret mekânıdır. Dünyanın birçok yerinde bulunan müzeler gibi geçmişin korunup muhafaza edildiği bir barınak niteliği taşımaktadır. Kitaplarda, yazılı kaynaklarda gördüğümüz, işittiğimiz bilgilerin nesneler aracılığıyla canlandırmalarının yapıldığı mekânlardır. Bu mekânların koruduğu, içinde barındırdığı zenginlikler, kültürel miraslar sadece mekânın korumasına teslim edilmemeli, aynı zamanda ortaya konulacak belgeleme ve arşivleme çalışmaları ile de gelecek kuşaklara bırakılacak bir hazine olmalıdır. Böylece ilerisi için geçmişte yapılan çalışmalar gelecekte yapılacak olanlarla karşılaştırılarak yeni çalışmaların ve metotların oluşturulmasına destek olacaktır aynı zamanda bu eserlerin korunmasına ilişkin olarak yeni yöntemlerin oluşturulmasında ve bu eserlerin zamanla üzerinde oluşan çeşitli fiziksel değişikliklere dair verilerin farklılıklarını ileride görebilme imkânı sağlayacaktır.Türkçe Anahtar Kelimeler1- Çini 2- Çinili Köşk Müzesi 3- Kütahya 4- Çanakkale 5- Seramik
Özet (Çeviri)
The İstanbul Çinili Köşk is a museum that has relics from various time periods and it is overshadowed by Topkapi Palace. A comprehensive and captious work has been done on the Kütahya general usage ceramics and Çanakkale Ceramics that are displayed in the museum. Other than these groups of relics; Iznik general usage ceramics, Selcuklu era relics and Otoman era wall panels are in the inventory of the museum as well.There are a total of 44 relic pieces that belongs to Kütahya general usage ceramics and Çanakkale Ceramics. While there are 28 pieces on Kütahya displays which makes them one of the biggest exhibition in the museum, Çanakkale Ceramics have 16 pieces that are displayed in the smallest exhibition room of the museum. Firstly high resolution pictures of the relics are taken, then all the envantry informations of the relics are taken one by one and recorded. All the records of the relics are tagged with their photographs.Çinili Köşk Museum is a touristic attraction that holds rich relics from different time eras. It?s a place that history is protected and sheltered just like the other museums from all over the world. Museums are the places that the places that information that we see and hear about on the written sourcess are animated with the help of objects. The richess and cultural inheritances that are protected and sheltered by these environments should not be only handed in to these places, at the same time it should be documented and archive works that can be presented as a treasure to the posterity. This way; the work that has been done back in time will be a reference for future studies and methods and can be compared, at the same time new methods of protection for these relics can be figued out and it will give us an opportunity to see the changes that happens on them. ?ngilizce