Graflarda ortalama zayıf ayrıt baskınlık sayısı
Average weakly edge domination numbers at graphs
  1. Tez No: 332165
  2. Yazar: MEHMET ALİ BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Graflarda Ortalama Zayıf Ayrıt Baskınlık Sayısı, Ayrıt Uzaklık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İletişim ağı tasarımında iletişimin sürekli olması istenir. Meydana gelebilecek hasarlara karşı ağın sağlam olması, iletişimin kesintiye uğramaması için önemlidir. Ağlar (network) graflarla modellenebildiğinden, ağın zedelenebilirliği graf üzerinden incelenir. Bu amaçla graf teoride zedelenebilirlik üzerine birçok çalışma yapılmış, farklı ölçümler tanımlanmıştır. Bu tezde, ağ için kullanılabilecek farklı graf modelleri arasından, bilinen zedelenebilirlik parametrelerinin aynı olması durumunda uygun graf modelinin seçilmesinde karar vermeyi sağlayacak yeni bir ölçüm tanımlanmış ve çalışılmıştır.İlk olarak temel graf bilgileri ve temel zedelenebilirlik ölçümleri verilmiştir. Daha sonra, yeni bir zedelenebilirlik ölçümü olan ?Graflarda Ortalama Zayıf Ayrıt Baskınlık Sayısı? tanımlanmıştır.Tanımlanan ölçüm, temel graf sınıflarında ve ağaç graflarda incelenmiş, graf teoride bilinen belli ölçümlerle ilişkisine bakılmıştır. Ardından ayrıt uzaklık kavramı tanımlanmış ve Graflarda Ortalama Zayıf Ayrıt Baskınlık Sayısı ile ilişkisi araştırılmıştır. Son olarak Graflarda Ortalama Zayıf Ayrıt Baskınlık Sayısını hesaplayan bir algoritma tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is supposed to be continuous in a network design. It is important for a network to be tough so that communication is not interrupted in case any damage. Since networks can be modeled by graphs, vulnerability of networks are observed via graphs. For this purpose, there has been great interest on vulnerability in graph theory and different kinds of measures have been defined. In this thesis, it is investigated how to decide which graph model to choose, when a selection is needed to make between different graphs to be used for a network model when all known vulnerability measures are same.Firstly basic notions of graph theory and measures of vulnerability are mentioned. After that, ?average weakly edge- domination numbers at graphs? as a new measure are defined.The defined measure is investigated in the basic graph classes andtree graphs. Its relation to usual measures in graph theory is considered. Subsequently edge distance is defined and the relationship between the edge distance and the average weakly edge domination number at graphs is observed. Finally an algorithm computing