Serum anti-müllerian hormon, bazal fsh düzeyleri ve bazal antral folikül sayımının fertil ve infertil popülasyonda prospektif karşılaştırılması
Serum anti-mullerian hormone, basal FSH and basal antral follicle counts and i?n fertile and i?nfertile prospective comparison of populations
  1. Tez No: 334028
  2. Yazar: ŞEYMA BANU BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryen rezerv, Anti-müllerian hormon, Antral folikül sayısı, Ovarian reserve, Anti-Mullerian hormone, antral follicle count
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ovaryen yaşlanmanın sonucu olan menapoz yaşı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Biyolojik yaşa göre kritik olan over yaşlanma düzeyinin belirlenmesi bazı durumlarda klinik olarak önemlidir. Son yıllarda gelişen kontraseptif yöntemler, sosyoekomonik düzeyin yükselmesi ve özellikle kariyer planlaması nedeniyle evlenme yaşının ertelenmesi pek çok kadını üreme periyodunun sonlarında gebelik beklentisi ile karşı karşıya bırakmaktadır. YÜT uygulanacak hastalarda ise ovaryen stimulasyon tedavisine alınacak yanıtı ön görmede hastanın biyolojik yaşı ve overdeki antral foliküllerin göstergesi olan rezerv testleri kullanılmaktadır. Çalışmamıza Kasım 2008 ?Nisan 2010 tarihleri arasında kliniğimizde IVF tedavisi başlanan, toplam 177 primer infertil olgu ve Haziran 2012- Mart 2013 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran sağlıklı 162 fertil olgu prospektif olarak dahil edildi. Üniversitemiz etik komitesi tarafından çalışmaya onay alındı. İnfertil populasyonu oluşturan hastalar ayrıca IVF tedavisinde KOH?a verilen yanıta göre normal ovaryen yanıt ve kötü ovaryen yanıtlı gruplar olarak ve; gebe kalan ve gebe kalamayanlar olarak gruplandırıldılar. Fertil ve infertil olgular hormonal (bazal FSH ve AMH), sonografik (AFS) ve demografik özelliklerine göre karşılaştırıldı. Çalışmamızın sonucunda fertil ve infertil grup arasında sadece bazal FSH?nın farklı olduğu, AMH ve AFS?nin benzer olduğu saptandı. Yaşlarına göre < 30, 30- 39 ve ? 40 yaş olarak 3 gruba ayrıldığı zaman AMH ve AFS?nin fertil ve infertil grup arasında farklı olmadığı; FSH?nın ? 40 yaşında iki grup arasında fark yok iken, < 39 yaş gruplarında infertillerde belirgin yüksek olduğu saptandı. Normal ovaryen yanıt veren infertil olgularda AMH ve AFS?nin kötü ovaryen yanıt veren infertillere göre daha yüksek ancak fertil gruptan farklı olmadığı saptandı. Gebe kalan infertillerin gebe kalamayan infertillere göre daha yüksek AFS ve AMH değerleri var iken, fertil gruptan farklı olmadığı saptandı. Tüm gruplarda, fertil ve infertil gruplarda ayrı ayrı değerlendirildiğinde yaş ile en kuvvetli korelasyon gösteren parametre AFS iken, en zayıf korelasyon gösteren ise bazal FSH olarak saptanmıştır. Sonuç olarak AMH yaşla AFS?daki azalmayı gösteren kuvvetli bir parametredir. Ortalama AMH ve AFS düzeyleri karşılaştırıldığında, infertil populasyonda fertil populasyona göre belirgin bir fark yoktur. Yani infertil populasyonda over rezervi azalması tamamen yaşla ilişkilidir. AFS ve AMH over rezervi değerlendirilmesinde yararlı testlerdir.
Özet (Çeviri)
The variability of ovarian ageing among women is evident from the large variation in age at menopause. The identification of women who have severely decreased ovarian reserve for age group is clinically relevant. The availability of contraceptive methods, together with a growing economical wealth, provided women the opportunity to increase their level of education and to participate in the labor force. As a result, first childbearing has been postponed considerably by many women. Ovarian reserve tests have appeared to be fairly accurate in predicting the patient's biological age and antral follicles in the ovary and response to ovarian stimulation in the ART setting. Our study included 177 primarily infertile patients who applied to our infertility clinic and initiated IVF treatment between October 2008- April 2010 and 162 healthy fertile patients admitted to our clinic between June 2012- March 2013 were included prospectively. The study was approved by our university ethics committee. Infertile women who had IVF treatment were grouped as normal and poor responder with regard to their response to gonadotropin stimulation. Pregnant and nonpregnant infertile patients were also grouped and analyzed. Hormonal (basal FSH and AMH), ultrasound (AFC) and demographic characteristics were compared between fertile and infertile patients and other subgroups. As a result only basal FSH was different between fertile and infertile patients and AMH and AFS was found to be similar between groups. According to age categories of < 30, 30- 39, and ? 40, AFC, AMH was not different between the in fertile and infertile groups. However, FSH was significantly higher in infertile patients aged between 30 to 39. Infertile patients with normal ovarian response had higher AFS and AMH as compared to poor ovarian responders, but the differences were not significant as compared to the fertile group. Infertile women who become pregnant had high AFC and AMH values as compared to nonpregnant infertile women. AFC was the parameter that correlated strongly with age as compared to AMH; FSH was slightly correlated with age in the population and in fertile and infertile groups separately. As a result, we may conclude that AMH is strong parameter which shows the age related decline in AFS. There is no significant difference in fertile population infertile population with regard to mean AMH and AFS. We may also conclude that decrease in the ovarian reserve in infertile patients was directly related to age not the infertility. AFC and AMH are useful indicators of ovarian reserve.