Kümeleşen sektörlerin uluslararası rekabetçiliğin gelişmesine katkıları: Salihli örneği
The contributions of aggregationed sectors on advencement of international competitiveness advancement: The Salihli sample
  1. Tez No: 332615
  2. Yazar: EYÜP SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleşme, rekabet, tuğla, kiremit, küme, Aggregate, competition, brick, tile, cluster
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Farklı unsurların tesirinde nüfus ve iktisadi etkinlikler devletlerin az ve belli sayıdaki belli şehirlerinde ve bölgelerinde toplanmakta ve kümeleşmektedir. İşletmelerin belli bir coğrafik alanda kümeleşmesindeki en önemli faktörlerden birinin pozitif harici ekonomilerden faydalanma gayreti olduğu günümüzde ekonomistler arasında genel olarak benimsenmiştir. Bir rekabet aracı olarak kümelerin rolü, Dünya ve Türkiye?de uygulanan kümeleşme politikaları açıklamasıdır. Pazardaki bütün aktörleri içinde bulunduran kümeleşme teorisi, stratejik rol haritasındaki tüm aktörlerin bu teoriyle iktisadi ve toplumsal yararlar edinmesini hedeflemektedir. Bu çalışma, iktisadi etkinliklerin yeni yer seçimini belirten kümeleşme konusuna odaklanmaktadır. Çalışmada Michael E. Porter?ın çalışmaları esas alınmıştır. Çalışmada Salihli'deki tuğla ve kiremit fabrikalarında sektör incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Under the influences of multivariate factors, population and economic activities have concentrated and clustered within a few certain cities and urban regions of nations. The fact that as one of the vital factors that cause firms to cluster within a geographic region is that they tend to benefit from positive external economies has a widespread common acceptance by many economists at the present time. The role of clusters as policy tools are addressed in lights of clustering policies taking place in World and Turkey. Cluster theory which includes all actors in market, purpose all actors in strategic road maps abtain aconomical and social utilies. This study focuses to industrial clustering processes and industrial clusters themselves which expresses new geographies and locations of economic activities. This is based on mainly the works of Michael E. Porter. In this study, there are sector search for brickyards and tile factories in Salihli.