Turkish migrations from the Balkans to Istanbul 1877-1980
Balkanlar'dan İstanbul'a Türk göçleri 1877-1890
- Tez No: 333328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KESKİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Tarih, Demography, History
- Anahtar Kelimeler: Migrations, Migrants, the Balkans, the Ottoman History, İstanbul
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmamızda, II. Abdülhamid döneminin ilk yıllarında meydana gelen kitlesel göçleri analiz etmeye çalıştık. Osmanlı tarihi yazımında toplumsal olaylar çok önemli bir yer işgal eder. Çünkü Osmanlı Devleti'nin büyümesinde ve gelişmesinde siyasi iktidarın önemli rol oynaması kadar toplumsal dinamiklerde ön sırada gelmektedir. Tanzimat dönemi içerisinde Osmanlı Devleti'nin karşılaştığı en büyük problem olarak göçler görülmektedir. Osmanlı Devleti, Balkanlar'da büyük bir büyüme ve güç kazanmasına rağmen, 19. yüzyılda Balkanlar'dan güç kaybetmeye başladı. Bunda en büyün neden Fransız Devriminden sonra Avrupa'da ve Osmanlı topraklarından meydana gelen toplumsal değişimlerdir. Osmanlı Devleti'nin gücü sadece onun sahip olduğu toprak kazanımları ile sınırlandırılamaz. Osmanlı Devleti'nin benimsediği siyasi anlayış, devleti sürekli olarak hareketli bir durum kazandırmıştır. 1783 yılından sonra Kırım'ın Rusların eline geçmesi ve Balkanlar'da meydana gelen ayrılıkçı haraketler, devletin toprak olarak kaybetmesine neden olduğu gibi, bu topraklardan Anadolu'ya zorunlu olarakta göçlerin oluşmasına neden oldu. Diğer bir ilginç konu ise; Abdülmecid döneminde Osmanlı Devleti'nin avrupa gazetelerinde ilanlar vererek, yerli ve yabancı halkı Osmanlı topraklarına yerleşmeyi teşvik etmesidir.viii1876-1877 Osmanlı Rus savaşı, Osmanlı Tarihinde bir dönüm noktasıdır. Çünkü Osmanlı Devleti, bu savaş sonrasında Balkanlar'da sahip olduğu bütün toprakları kaybetmiş, ve bu topraklarda pek çok küçük devletçikler kurulmuştur. Bulgaristan Prensliğinin kurulması sonucunda bu bölgede yaşamak istemeyen müslüman ve Türkler Anadoluya göç etmeye başladılar. İstanbul bu göçlerin en yoğun yaşandığı şehir oldu. 1877-1890 arasında meydana gelen göçler sonrasında şehrin nüfusu arttı. Etnik olarak şehir köklü bir değişime gitti. Topoğrafik olarak İstanbul büyük bir dönüşüme uğradı. Şehirde muhacirlere verilen devlet arazileri özelleşti. Doğan yeni nesiiler ve muhacir çocukları şehrin kimliğinde ve II.Meşrutiyet süreci içerisinde etkili oldu.Anahtar KelimelerGöç, Göçmen, Balkanlar, Osmanlı Tarihi, İstanbul
Özet (Çeviri)
In this study, II. Abdulhamid era of mass migrations that occurred during the first years tried to analyze. The writing of the Ottoman history occupies very important social events. Because of the Ottoman Empire to play a pivotal role in the growth and development of the social dynamics of political power comes from the front row.The biggest problem faced by the Ottoman Empire in the Tanzimat period as the observed migration. The Ottoman Empire, the Balkans, despite the huge growth and power gain, the 19th century, the Balkans began to lose power. After the French Revolution in that cause the biggest social changes in Europe and the Ottomanterritories that occurred. That he possesses the power of the Ottoman Empire not only limited to land acquisitions. Adopted by the political understanding of the Ottoman Empire, a situation the state has given moving constantly. In 1783, after the Crimea and the Balkans into the hands of the Russians in the breakaway from the transactions, the loss of soil caused by the state, this land has resulted in creation of migration to as Asia Minor. Another interesting issue is, during the reigns of the Ottoman Empire by giving advertisements in European newspapers, local and foreign that it encourages people to settle in the Ottoman Empire.1877-1878 the Ottoman Russian War was a turning point in the Ottoman History. Because of the Ottoman Empire after the war in the Balkans that have lost all the territory, and this land has been established many small states. Principality of Bulgaria as a result of the establishment of a Muslim who did not want to live in this region and the Turks began to migrate to Anatolia. That immigration was during the height of the city Istanbul. Migrations that occurred after the city's population increased between 1877-1890. Ethnically, the city went to a fundamental change. Istanbul was a great transformation as topographical. Refugees in the city privatized vithe state lands. New immigrant children born in the city's identity and generation and was instrumental in the process.