Deneyimsel pazarlama yaklaşımı ve kurum imajı ilişkisi
Relationship of experiential marketing approach and corporate image
- Tez No: 333587
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TOPSÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Duyulama, Hissetme, Düşünme, İlişkilendirme, Harekete Geçme, Kurum İmajı, Experiential Marketing, Sense, Feel, Think, Relate, Act, Corporate image
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Müşteri istek ve arzularını tatmin etmek suretiyle karlılık, karmaşık rekabet ortamında firmalar için çeşitli zorlukları beraberinde getirmektedir. Uzun vadeli karlılık sürdürülebilir müşteri ilişkileri ile gerçekleşmekte, bunu sağlamanın yolu ise müşteri sadakatini kazanmaktan geçmektedir. Deneyimsel pazarlama, pazarlama anlayışındaki aşamaları meydana getiren, ürün yönlü yaklaşım, satış yönlü yaklaşım ve tüketici yönlü yaklaşımlara yeni bir aşama olarak eklenmektedir. Müşterilerin sadece fayda yönlü alışveriş yapmadıkları, bunun yanında hedonik bir takım unsurlara da alışverişlerinde yer verdikleri tartışılmaz konulardan biri olmaktadır. Müşteriler için bütünsel bir deneyim yaratma gayesi ile ortaya çıkan deneyimsel pazarlama, müşterilerin sadece ürünü kullanmalarını değil, bunun yanında bilişsel olarak gelişmelerini ve unutulmaz hatıralar elde edebilmelerini amaçlamaktadır. Kurum imajı, iç ve dış müşterilerin, hissedarların, kısaca iç ve dış çevrenin firma hakkında edindikleri izlenim ve kanaatlerdir. Firma sürekliliğinin sağlanmasında, müşteri sadakatinin elde edilmesinde ve kaynaklara erişim noktasında önemli ve stratejik bir varlık değeri olmaktadır. Rekabette ön plana çıkabilmek, farklılaşabilmek için hedef kitlelere yönelik kurgulanacak imaj hayati rol oynamaktadır. Kurum imajı dış faktörlerin şekillendirmesine izin verilemeyecek kadar hassas bir konudur. Başta pazarlama iletişimi araç ve yöntemleriyle geliştirilen kurum imajının oluşmasında deneyimsel pazarlamanın büyük rolü bulunmaktadır. Firmayı, ürün ve hizmeti unutulmaz olumlu hatıralar elde edecek, bir takım yeni bilgiler öğrenecek biçimde deneyimleyen tüketicinin zihninde, firmanın kurum imajı diğerlerinden ayrışmaktadır. Özellikle sosyal iletişim platformlarının vaat ettiği çarpan etkisi sayesinde müşteriler tarafında elde edilen deneyimler hızla paylaşılmakta, aynı paralelde, firmayı deneyimlenmemiş olan potansiyel müşteriler nezdinde olumlu kanılar oluşmaktadır. Deneyimsel pazarlama temel işlevi sadece sadık müşteriler elde etmek suretiyle tekrarlayan satın almaları sağlamak değil, bunun yanında işletmenin iç çevresinden başlayarak dış çevresini oluşturan tüm paydaşlarına imajını doğru biçimde aktarmayı da mümkün kılmaktır.
Özet (Çeviri)
Profitability by satisfying customer and needs and wants, brings various kinds of challenges in the complex and competitive environment. Long term profitability becomes real by sustainable customer relations. To obtain this ,companies must use different methods.Experiantial marketing can be called as new stage, in addition the stages of marketing phases, as production, selling and marketing concepts.Nowadays, it?s argued that, consumers are not only buying goods and services for their utilirian functions, but also for their hedonic properties. For creating a holistic experience, experiential marketing, provide customers not only use the product or services, but also help them for their development of cognitive status and acquiring unforgettable memories. Corporate image is the impressions and ideas of the customers, employees, shareholders about the company. For obtaining sustainability of the company, customer loyalty and reaching resources; corporate image is becoming strategic asset and plays cruical role in the competitive environment. Experiential marketing plays great role as well as methods and tools of marketing communications, during construction of corporate image. Corporate image will be differentiated in the mind of consumers who are experiencing company, product and services with unforgettable memories and new informations. Especially contribution of multiple effects of social communication platforms, ideas and experiences are easily and quickly shared and positive image of the company spreads between customers in the same parallel.