Muhittin Birgen'in Yeni Edebiyat adlı eseri
Muhittin Birgen's New Literature masterpiece called
  1. Tez No: 333634
  2. Yazar: SAİD EMRE MEŞHUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Yeni Edebiyat, Muhittin Birgen, Sanat, Tevfik Fikret, Üslub, Vezn, San?yi-i Nefise, Tanin, Teşbih, Nazm, Nesir, Ahenk, As?let, Literature, New Literature, Muhittin Birgen, Sanat, Tevfik Fikret, Üslub, San?yi-i Nefise, Tanin, Teşbih, Nazm, Nesir, Ahenk
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 512
Özet
Muhittin Birgen 1885-1951 yılları arasında yaşamış eğitimci, edebiyatçı, yazar, çevirmen, düşünür, gazeteci, iktisatçı, kooperatifçi, istihbaratçı, siyasetçi özelliklerinin hepsini bir arada barındırmış bir şahsiyettir. Yazarın bilinen birkaç çeviri eseri ve mekteplerde okutulması için Arap harfleriyle yazmış olduğu“Yeni Edebiyat”adlı bir kitabı bulunmaktadır. Yapmış olduğumuz bu çalışma yazar Muhittin Birgen'in Arap harfleriyle yazmış olduğu“Yeni Edebiyat”adlı eseridir. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Muhittin Birgen'in hayatı ve eserleri üzerinedir. Yazarın hayatı detaylıca verildikten sonra günümüzde bilinen eserlerinin kısaca tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümde Muhittin Birgen'in“Yeni Edebiyat”adlı eserinin Latin harflerine çevirisi bulunmaktadır. Üçüncü bölümde Muhittin Birgen'in“Yeni Edebiyat”adlı eserinin orijinal Arap harfleriyle yazılmış olan sayfaları yer alır.Son bölümde ise Muhittin Birgen'in“Yeni Edebiyat”adlı eserinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Muhitttin Birgen is a figure who lived between the years of 1885-1951 and who is an educator, man of letters, writer, thinker, journalist, the member of cooperative, and politician. We have done this study author Muhittin Birgen's wrote that“New Literature”of Arab letters.The study consists of four chapters. The first chapter is on the lifestory of Muhittin Birgen. Following the elaborate information on his life, his masterpieces widely known today was mentioned. In the second chapter, there is a translation of his masterpiece called ?New Literature? into the Latin alphabet. In the third chapter, there are original versions of Muhittin Birgen?s ?New Literature? in the Arabic alphabet. In the last chapter, his masterpiece was assessed.