Performans değerleme sisteminin işe bağlılığa etkisi: Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir uygulama
The influence of performance evaluation system on the devotion to job: An application in Samsun training and research hospital
- Tez No: 333633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerleme, İşe Bağlılık, Performance, Performance Evaluation, Devotion to job
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
İnsan yaşamında işte geçen zamanın önemi çok büyüktür. Düşünceler ve duygular bütünü olan insanın gününün büyük bir çoğunluğunu geçirdiği işiyle duygusal bir bağ kurması kaçınılmazdır. İşe bağlılık kavramıyla açıklanan bu olgunun bireyin işe karşı beklentilerine, işiyle ilgili hedeflerine, örgütün personele karşı tutumuna ve çalışanına sunduğu kendini gerçekleştirme fırsatlarına bağımlı olarak arttırması veya azaltması beklenir bir durumdur.Bir işletme için en önemli hedef ise optimum verimlilikte yüksek kalitede mal veya hizmet üretebilmektir. Bu noktada işletmeler için personellerinin verimliliği ve işe karşı tutumları büyük bir önem arz etmektedir. Ölçülemeyen yönetilemeyendir gerçeğinden hareketle işletmelerin işe ve çalışanına ait analizler yapması kaçınılmazdır. Günümüzde en çok uygulanan analiz yöntemlerinden biride performans değerleme uygulamalarıdır. Bu çalışmanın temel amacı işe bağlılık ile performans değerleme arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ayrıca işe bağlılığına etki eden psiko-sosyal faktörlerden ?içsel motivasyon?, ?çalışma değerleri?, ?başarı güdüsü? ve ?kontrol odağı? kavramları ve bireyin demografik özellikleri ile performans değerleme ve işe bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya koymak bir diğer amaçtır.Çalışmanın evreni Samsun eğitim araştırma hastanesinde çalışan 785 yardımcı sağlık personelidir. 5?li likert ölçeğine göre hazırlanan anket verileri SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda işe bağlılık ile performans değerleme arasında olumlu bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of time spent at work is undeniable. Being a co-product of thoughts and feelings it is inevitable for people to get connected to work emoutionally. The level of devotion to job therefore can be more or less depending on individual?s expectations from work, professional goals and the attitude of the employers vis a vis the employees and the opportuinities they give for actualization of the self. A major priority for any enterprise is producing quality goods and services at an optimum efficiency. So the efficiency of the employees and their attitudes towards the job are of extreme importance. Departing from the principle that when something is not measurable it is basically not manageable, the enterprises do analyses on both the work and the employees. One of the most commonly used method of analysis is the applications of performance evaluation. The basic aim of this thesis is to identify the relation between the devotion to job and performance evalution. Another aim is to put forward the relation between psychosocial factors like, ?internal motivation?, ?drive to success?, ?work values?, ?focus of control?, demographics of the individual, performance evalutaion and devotion to job.The universe of this study is the auxiliary health staff of Samsun Training and Research Hospital that numbers around 785. The collected data has been analysed using SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 17.0 software. The basic finding of this study is the direct relation between the performance evaluation and devotion to job.