Belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği uygulamaları: Büyükşehir belediyelerinin stratejik planları üzerine bir araştırma
Gender mainstreaming practices in municipalities: A case study on metropolitan municipalities' strategic plans
- Tez No: 333662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA LÜTFİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Ana Plan ve Programlara Dahil Edilmesi, Sex, Gender, Gender Equality, Gender Mainstreaming
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Toplumsal cinsiyet, biyolojik farklılıkların ötesinde kadına ve erkeğe toplum tarafından yüklenen rol ve sorumlulukları ifade etmede kullanılan bir kavramdır. Kadın ve erkeğin toplumsal ilişkiler içerisinde farklılıklar ile beraber eşit olmayan şartlarda yaşamlarını devam ettirmeleri“toplumsal cinsiyet eşitliği”ni gündeme getirmiştir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve erkeğin toplumda aynı imkanlardan yararlanmaları, aynıhaklara sahip olmaları anlamına gelmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, sadece bazı alanlarda sağlanmasının yetersizkalacağı görüşünden harkeetle bütün plan ve programlara dahil edilmesinin gerekliliği artık dünya genelinde kabul edilen bir gerçektir. Çalışmamızda, AB ve BM gibi uluslararası örgütlerin de önemle üzerinde durduğu bir konu olan“toplumsal cinsiyet eşitliği”nin kavramsal ve yasal çerçevede tanımlaması yapılmış, konuyla ilgili genel bilgiler verildikten sonra, toplumsal cinsiyet eşitliğinin Türkiye'deki yansımaları büyükşehir belediyeleri özelinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. bu amaçla, 16 büyükşehir belediyesinin stratejik planları toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Gender is a term beyond the biological differences which means the roles and responsibilities that given to men and women. Living of men and women in unequal conditions with differences in social relations bring“gender equality”in agenda. Gender equality means that men and women benefit from same opportunities in society and they have same rights. By the opinion of providing gender equality in some areas remains insufficient that necessity of gender mainstreaming is an accepted fact in the world.In our study, definition of gender equality, which is a significant topic for international organizations such as UN and EU, in legal and terminal frame has made. After given the general information about topic, reflection of gender equality in Turkey is tried to analyze in case of metropolitian municipality. For this aim, strategic plans of 16 metropolitan municipalities have been analyzed with the perspective of gender equality.