İnternet kullanım alışkanlıkları açısından ilköğretim 5.-6.-7.-8. sınıf öğrencilerinin durumu - internet kullanımı ile ilgili ailelerin değerlendirmeleri
Internet usage situation of 5.-6.-7.-8th. class primary school students' - the families evaluation of the internet usage
- Tez No: 333823
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY UĞUZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Çocuk ve Anne-Baba, İnternet Kullanımı ve Denetimi, Medya Okuryazarlığı, Eleştirel Medya Okuryazarlığı, Internet, Child and Mother-Father, Internet Usage and Control, Media Literacy, Critical Media Literacy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yapılan bu çalışma, toplumun her bireyinin yaşamında önemli bir yer tutan internetin; çocukların hayatında da hem olumlu hem de olumsuz etkileri olacağı, ailelerin bu etkilere olan farkındalıkları ve denetimlerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma, Ankara?da bir kolej ile bir devlet okulunda uygulanmış; ilköğretim 5.-6.-7.-8. sınıf öğrencilerinin interneti kullanım alışkanlıkları ile ailelerinin çocukların interneti olan bir alan araştırmasıdır. Araştırmada; Ankara ölçeğinde farklı sosyo ekonomik veli profiline sahip bir kolej bir devlet okulu olmak üzere iki okulda 5.- 6.-7.-8. sınıfta okuyan kız ve erkek öğrencilerin interneti kullanım alışkanlıkları, çocukların bilgi edinme davranışları arasında internetin yeri, çocukların interneti kullanım alanları, anne-babaların çocuklarına internet sağlama gerekçeleri ve internet kullanımı üzerine anne babaların değerlendirmelerini konu edinen anketler hazırlanmış, 240 öğrenci ve 240 velisi olmak üzere toplam 480 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, çocukların internet kullanımlarına ilişkin yapılan araştırma ile, sosyo ekonomik düzeylerin çocukların internetle tanışma yaşlarına ilişkin farklılıklar yarattığı; sosyo ekonomik düzeylerin internete bağlanma süreleri, bağlanma sıklıkları gibi kullanım alışkanlıkları açısından fark yaratmadığı; araştırmaya katılan her çocuğun interneti kullandığı; çocukların bilgi kaynakları arasında internetin ilk sırada yer aldığı; çocukların interneti en çok ödev ve dersleri için kullandığı; dersler haricinde oyun aramaları yaptığı; anne babaların çocuklarını en çok saat ve gün kısıtlamaları ile denetledikleri; internet filtre programlarının çok kullanılmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak; internet ortamında gerek çocukların gerekse ailelerinin ?Eleştirel Medya Okuryazarlığı? ile güçlendirilmesinin önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the internet holds an important place in the life of every member of society, both positive and negative effects on the lives of children that families and controls in order to determine the awareness of these effects realized. This investigation is applied in a college and a state school in Ankara; this is an areal investigation which interested in elementary education?s 5.,6.,7. and 8. class students? customs of internet usage and their families? considerations about the children?s? internet usages and about this usage?s inspection.In this investigation; a lot of surveys are prepared in Ankara scale about customs of internet usages, place of internet usage in case of getting knowledge behaviours of children, internet usage areas of children, internet supplying reasons of parents and the considerations of parents on children?s internet usage, of the male and female students which pass through the primary school?s 5.,6.,7. and 8. classes of a college and a state school that have different socio-economic guardian profiles and these surveys are applied on 480 people which contain 240 students and 240 guardians.As a result, the research on children's use of the internet, internet dating age differences related to socio-economic levels of children?s, socio-economic levels of children?s does not make the difference in terms of usage patterns, such as the frequency of attachment duration of connecting to the internet, every child, which is participating in the study, is using internet, Internet received first place in the children?s knowledge resources, using the internet for most homework and lessons, except lessons they make game searches, with restrictions on hours and days that parents supervise their children the most; much use internet filter programs are obtained.As a result, both children and their families in the internet“Critical Media Literacy”and emphasized the importance of strengthening.