Deneysel ön çapraz bağ yaralanma modellerinde infrapatellar yağ yastıkçığı eksizyonu ve eksternal fiksatör immobilizasyonunun etkilerinin araştırılması (Keçilerde deneysel çalışma)
The effects of infrapatellar fat pad excision and external fixator immobilization on experimental anterior cruciate ligament injury models(An experimental study on goat knees)
- Tez No: 334111
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön Çapraz deneysel yaralanma modelleri, santral defekt, fat-pad dokusu, eksternal fiksatör
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ön Çapraz Bağ diz eklemi stabilitesi ve biyomekaniğinde önemli role sahiptir. Özelllikle sporculardaki yaralanmalarının ciddi ek sorunlara yol açabilmesi, spora dönüşü tehlikeye sokması, uzun dönemde artrozlarla ilişkisi bu yapının cerrahi tedavi yöntemleri üzerindeki araştırmaların son yıllarda oldukça artmasına yol açmıştır. Ancak halen tedavi yaklaşımlarında, cerrahi tekniklerde, greft ve biyomalzeme seçimlerinde, operasyon sonrası komplikasyonlar üzerinde ciddi tartışmalar devam etmektedir, altın standart bir tedavi yaklaşımında karar kılınmamıştır. Bu yüzden ÖÇB'ın primer iyileşme sürecini inceleyerek eksik kalan unsurları açıklayabilecek deneysel çalışmaların önemi büyüktür. Bu çalışmalardan elde edilebilecek verilerle klinik uygulamalarda yenilikler geliştirilebilir. ÖÇB primer iyileşme süreci eksiklikler içermektedir. Bu konuda en sık vasküler ve biyomekanik nedenler üzerinde durulmaktadır. Bu çalışma ile ÖÇB primer iyileşme sürecinin incelenmesinde temel deneysel modellerden biri olarak sıkça uygulanan santral defekt modelinde infra-patellar yağ dokusu (fat-pad) eksizyonun, ayrıca tam ÖÇB kesisi modelinde eksternal fiksatör ile diz eklemi immobilizasyonun histolojik bağ iyileşmesi, bağ biyomekaniği ve eklem stabilitesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Değerlendirme histolojik testler ve biyomekanik testler ile yapılmıştır. Histolojik olarak makroskopik-mikroskopik iyileşme, immuno histokimya verileri biyomekanik olarak anterior tibial translasyon (mm) ve tensil test verileri değerlendirilmiştir. İki ayrı kontrollü hayvan deneyi olarak planlanan çalışmalar sonucunda santral defekt tipi parsiyel ÖÇB yaralanma modelinin 10 hafta sonunda tam histolojik iyileşme gösterdiği, 12 hafta sonunda diz eklemi antero-posterior stabilitesini değiştirmediği gözlenmiştir. Santral defekt modelinde fat-pad dokusu eksizyonu uygulaması da diz eklemi antero-posterior stabilitesini değiştirmemiş, ancak bağın tensil özelliklerinden `Stiffness'(katılık) değerinin artmasına neden olmuştur. Tam kesi modelinde eksternal fiksatör ile diz eklemi immobilizasyonu makroskopik olarak bağ rezidüleri arasında granülasyon dokusu ile füzyon sağlamış olmakla birlikte 12 hafta sonunda diz eklemi antero-posterior stabilitesinde ve ÖÇB tensil özelliklerinde bir farklılık oluşturmamıştır. Çalışmamız sonunda santral defekt modelinin tam histolojik iyileşme potansiyeline sahip olduğunu gözlemledik. Diz eklemi ve ÖÇB biyomekanik özelliklerine etkisi yönünden stabil olduğunu düşünüyoruz. Fat ?pad dokusu eksizyonu sonrası oluşan vasküler, biyokimyasal değişikliklerin ÖÇB primer iyileşme süreci ve biyomekanik özelliklerine olan etkileri ileriki çalışmalarla daha iyi anlaşılabilir. Tam kesi modelinde eksternal fiksatörle immobilizayon sonucunda makroskopik füzyon oluşsada biyomekanik unsurlarda farklılık saptanmamış olması ÖÇB yaralanmaları sonrası oluşan çok yönlü instabilitenin daha detaylı modellerle incelenmesinin gerektiğini düşündürtmüştür.
Özet (Çeviri)
Anterior Cruciate ligament has an important role in knee joint stability and biomechanics. Because its injuries among sportsman can cause some other problems, threatening the future sports activities, brings risk of osteoarthritis in long term, accelerated the studies on surgical repair of this tissue in recent years. There is still no-gold standart therapy agreed in surgical techniques, greft-biomaterial choice and postoperative complications. Therefore the importance of the experimental studies on the primary healing of the Anterior Cruciate Ligament is great. By these studies new ideas for clinical practice can be obtained. The primary healing of ACL has some deficiencies, mostly because of the vascular and biomechanical processes. In this study the effect of the excision of the infra-patelar fat-pad tissue on the central defect type ACL injury model and the effect of the external fixator immobilization on the complete ACL tear have been investigated. Histologicaly we have observed that the central defect type partial ACL injury model healed completely after 10 weeks, biomechanicaly it has no effect on the antero-posterior stability of the knee joint and the tensil properties of the ACL. Fat-pad tissue excision together with central defect type injury can also heal and does not make any difference on the antero-posterior stability of the knee joint; but it increases the `STIFFNESS? values of the ACL. Knee joint immobilization with external fixator in the complete tear model achieve a granulation tissue between the cut ends of the ligament but that does not make any difference on the antero-posterir stability and tensil properties. In conclusion we support the full histologic healing potantial of the central defect model. We also support the biomechanical stability of the this model. The effect of fat-pad removal on the healing of the ACL should be studied with biochemical and vascular processes in future studies. In complete tear study we observed granulation tissue with external fixator immobilization but that does not make any difference on the biomechanical properties. We think that further injury models should be designed and studied to investigate the multi-directional instability after ACL injuries.Key-Words:Experimental ACL injury models, central defect, fat-pad, external fixation