Deneysel spinal kord travmalarında etanercept, etomidat eritropoetin ve kombinasyonlarının etkinliğinin değerlendirilmesi
Comprasion of etanercept, etomidate, eritropoetin and their combination in experimentally induced spinal cord trauma
  1. Tez No: 334130
  2. Yazar: MURAT ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BEŞALTI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Eritropoetin, Etanercept, Etomidate, nöral koruma, rat, SEP, Spinal kord hasarı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı deneysel olarak oluşturulan spinal kord yaralanmalarında ortaya çıkan sekonder hasarın önlenmesinde Etanercept, Etomidate, Eritropoetin ve kombine tedavinin klinik, histopatolojik ve elektrofizyolojik parametreler üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmada 85 adet dişi Wistar-Albino rat kullanıldı. Her biri 10 rattan oluşan 8 grup ve 5 rattan oluşan sham grubu oluşturuldu. Spinal travma oluşturulduktan hemen sonra intraperitoneal veya subkutan yolla ilaç uygulamaları yapıldı. Sham grubu dışındaki gruplara ilaç uygulamaları tekrar edilip 24 ve 72 saat gözlem altında tutuldu ve belirlenen protokol dahilinde ilaç uygulamaları yapıldı. Gözlem sürelerinin sonunda anesteziye alınan hayvanların SEP kayıtları alındıktan sonra hasarlı spinal kord segmentleri çıkartılıp histopatolojik ve biyokimyasal inceleme için örnekler alındı. Etomidatın klinik, SEP ve TNF? açısından omurilik hasarı üzerine etkinliğinin etanercept ve eritropoietine oranla daha düşük olduğu bulunmuştur. Etanercept ve eritropoietinin nöroprotektif etkinliğinin olduğu ayrı ayrı ve kombine uygulamalarda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the preventive effects of Etanercept, Etomidate, Eritropoetin and their combination in experimentally induced spinal cord trauma by clinical, histopathological, electrophysiological parameters and biochemical examination. 85 healthy female Wistar-Albino rats were used in this study. Rats were divided 8 groups that consists 10 rats each and 5 rats for sham group. Under general anesthesia laminectomy performed. After the spinal cord injury drugs were adminestered immediately via intraperitoneally or subcutaneusly. Except sham group all groups recieved drugs and observed 24 or 72 hour. At the 72th hour each group anesthesied and SEP recorded. After that spinal cord tissue samples were taken for histopathological and biochemical evaluation Etomidate groups showed a decreased effectiveness on spinal cord injury than etanercept and erythroietin in terms of clinical, SEP and TNF? . Etanercept and erythropoietin?s neuroprotective effectivty was showed in alone or combination treatments.