Dental implantların uzun dönem takibinde marjinal kemik kaybının değerlendirilmesi
Evaluation of marginal bone loss in long-term follow-up of dental implants
- Tez No: 334145
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NEJAT ARPAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, İmplant başarısı, Marjinal kemik kaybı, Uzun dönem takip
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmanın amacı; dental implant uygulamalarını takiben rutin takip periyotlarında anlınmış kontrol radyografilerinde periodontal olarak sağlıklı ve periodontitis tedavisi görmüş bireylerde uzun dönemde marjinal kemik kaybı yüzdesinin değerlendirilmesidir. Farklı takip periyotlarında implant ve simetrik dişlerdeki marjinal kemik yüzdeleri hesaplanarak uzun dönem kemik kaybı yüzdeleri gruplar arasında karşılaştırılmıştır. 1992-2007 yılları arasında dental implant uygulaması yapılan 110 kadın, 70 erkek toplam 180 bireye ait kontrol radyografları çalışma materyalini oluşturmuştur. Bireylerin 126?sı daha önce periodontitis teşhisi konularak periodontal tedavilerinin tamamlanmasını takiben idame sağlandıktan sonra implant uygulaması yapılan bireylerdir. Tüm radyograflarda implant ve aynı kemik özelliğine sahip simetrik dişlerin destek kemik yüzdeleri hesaplanmıştır. Periodontitis tedavisi görmüş ve sağlıklı periodonsiyuma sahip implant uygulanan bireylerde implant ve simetrik dişlerde başlangıç ve takip periyodu sonundaki kemik yüzdeleri 5,10 ve 15 yıılık süreçlerin sonunda karşılaştırıldığında sadece sağlıklı periodonsiyuma sahip bireylerde başlangıç ve takip periyodu sonunda istatistiksel olarak anlamlı fark izlenirken, dişler etrafındaki destek kemik değişiminde anlamlı fark izlenmemiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgularla takip periyotları sonunda implant ve simetrik dişlerdeki marjinal kemik yıkımının benzer olduğu, periodontitis tedavisi görmüş ve sağlıklı periodonsiyuma sahip hastalarda implant çevresi marjinal kemik kaybının farklı olmadığı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, on control radiographs for routine follow-up periods in patient following the placement of dental implants in periodontally healthy and patients who were treated for periodontitis. Different percentage of marginal bone loss of the implants and symmetrical teeth calculated and the percentages of long-term bone loss between the two groups were compared. Dental implant treatment were made between 1992-2007, a total of 180,70 men and 110 woman patient and their control radiographs were utilized in this study. 126 of the individuals diagnosed with periodontitis before implant installation, after the completion of treatment of periodontal maintenance implants were installed. Implant and symmetrical tooth?s supported bone percentage was calculated on all radiographs. On individuals has been treated for periodontitis and healthy periodontium bone percentages on implants and symmetrical teeth was compared of the start and the end of the follow-up period for 5,10 and 15 year periods, no statistically significant difference was observed at the end of the initial and follow-up period for implants, There was no significant difference the supporting bone around the teeth. At the end of the follow-up periods of the study findings and symmetrical teeth implant marginal bone resorption were similar in patients with periodontitis have been treated and healthy periodontium concluded that the different marginal bone loss around the implant. ey Words: Dental implant, , Implant success, Long-term follow-up, Marginal bone loss