Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların miyokart fonksiyonları ve kalp kapakları üzerine etkisinin ekokardiyografik olarak iki boyutlu ekokardiyografi,doku doppler ve strain görüntüleme yöntemleri ile incelenmesi
Evaluating the effects of the drugs for treatment of parkinson's disease on the heart valves and myocardial functions;with 2D,TDİ,strain echocardiography technics
  1. Tez No: 334203
  2. Yazar: HİLAL ERKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı (PH), pramipeksol, ropinirol, global longitudinal strain(GLS), global longitudinal strain hızı (GLSH), mitral çadırlaşma alanı, Parkinson?s Disease (PD), pramipexole, ropinirole, global longitudinal strain length (GLSL), global longitudinal strain rate (GLSR), mitral tenting area
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Parkinson hastalığı, günümüzde artan yaş ortalaması ile birlikte, prevalansının artış göstereceği düşünülen genel olarak orta-ileri yaş grubunu etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde çeşitli ilaç grupları kullanılmaktadır. Hastalığın tedavisinde daha önceleri sıklıkla kullanılan ergot derive dopamin agonistleri, fibrotik kalp kapak hastalığı ve çeşitli dokularda fibrozis yaptıklarının gösterilmesi nedeniyle kullanımdan kaldırılmışlardır. Günümüzde sık kullanımda olan ergot derive olmayan dopamin agonistlerinin, özellikle pramipeksolün, kalp yetmezliği riskinde artışa sebep olduğu ile ilgili yeni çalışmalar yayınlanmaktadır. Çalışmamızda ergot derive olmayan dopamin agonistleri pramipeksol ve ropinirol kullanan hastaların konvansiyonel ekokardiyografik incelemeleri ile kapak yapısı, diyastolik fonksiyonları belirlemek; iki boyutlu strain ekokardiyografi ile solV?ün longitudinal kontraktilitesini incelemeyi amaçladık. Bu verileri, kardiyak yan etkisi olmadığı bilinen levodopa kullanan hastaların verileri ile karşılaştırmayı planladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza levodopa kullanan 16 kişi, levodopa ve pramipeksol kullanan 8 kişi, levodopa ve ropinirol kullanan 9 kişi olmak üzere 33 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara transtorasik ekokardiyografi yapıldı, apikal 4, 3, 2 boşluk kesitlerinden gri skala görüntüleri de alındı. Apikal görüntülerin tümünde benek takibi yöntemi ile iki boyutlu longitudinal global ve segmenter strain analizi yapıldı. Her segmentten longitudinal zirve sistolik strain ve strain hızı ölçüldü. Tüm segmentlerin aritmetik ortalaması alınarak global longitudinal strain (GLS) ve strain hızı (GLSH) hesaplandı. Bulgular: Cinsiyet, yaş, hipertansiyon açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Kalp kapak yetmezliği, mitral çadırlaşma alanı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. E/E? değerleri açısından gruplar karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (E/E? levodopa grubu =9.06; levodopa+pramipeksol grubu=10.47; levodopa+ropinirol grubu=8.78; p=0.504). Benzer şekilde mitral lateral annulus doku Doppler incelemesinde elde edilen S? dalgası açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (S? levodopa=6.63 cm/sn; levodopa+pramipeksol =5.88cm/sn; levodopa + ropinirol =7 cm/sn; p=0.331). Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ölçümleri açısından da gruplar karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Gruplar arasında global zirve strain değerleri karşılaştırıldığında; levodopa ve pramipeksol kullanana grubun global strain değeri (-15.8), yalnızca levodopa kullanan gruptan (-16.8) ve levodopa ve ropinirol kullanan gruptan (-16.42) düşük saptandı ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.564). Global strain hızı değerleri karşılaştırıldığında da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.662). Sonuç: Parkinson hastalığı tedavisinde yaygın olarak ve yıllarca kullanılan ergot derive olmayan dopamin agonistlerinin, kardiyak yan etkileri olup olmadığını araştırdığımız bu çalışmada; pramipeksol ve ropinirolun olumsuz kardiyak etkileri olduğuna yönelik bir bulgu saptamadık. Ancak çalışmamızın örneklem büyüklüğü dar olduğundan, daha geniş hasta populasyonlarıyla, benzer çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Daha önce bu konuda, iki boyutlu longitudinal global ve segmenter strain analizi kullanarak yapılan bir çalışmaya literatürde rastlamadığımızdan, çalışmamızın bu açıdan bir ilk ve başlangıç niteliğinde olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Background: Parkinson?s disease (PD) is a neurological disorder that is thought to affect middle-old age group more than expected with the increasing life span. Various drug treatments are available in the treatment of PD. Ergot derived dopamin agonists which were oftenly used in the treatment of PD, have been drawn back from the markets due to causing fibrotic heart valve disease and fibrosis in different tissues. Recent reports have been published on oftenly used non-ergot derived dopamin agonist, pramipexole showing that it increases the risk of cardiac failure. In our study we aimed to examine the valve structures, diastolic functions in patients using non-ergot derived dopamin agonists pramipexole and ropinirole by conventional echocardiography and latter left ventricle longitudinal contractility by using two-dimensional strain echocardiography. We planned to compare these findings with PD patients using levodopa which do not have any cardiac adverse effects. Material and methods: 33 PD patients are included in the study that 16 of them were using only levodopa, 8 of them were using levodopa and pramipexole; and 9 of them were using levodopa and ropinirole. Transthoracic echocardiyography was used to assess patients. Grey scale images were taken from Apical 4, 3, 2 space sections. Two dimensional longitudinal global and segmentary strain analysis were applied with spot follow-up method in all apical images. From each segment longitudinal peak systolic strain ve strain rate were measured. By calculating the arithmetic means of all segments global longitudinal strain (GLS) and global longitudinal strain rates (GLSR) were figured out. Results: There were no statistically significant difference among the groups according to age, sex and presence of hypertension. Heart valve failure was statistically insignificant among the groups up to mitral tenting area. When comparing the groups by E/E? values there were again no statistically signifacant difference (E/E? levodopa group=9.06; levodopa+pramipexole group=10.47; levodopa+ropinirole group=8.78; p=0.504). In a similar way in Doppler examination of mitral lateral annulus tissue, there were no statistically significant difference according to obtained S? wave among the groups. (S? levodopa=6.63 cm/sec; levodopa+pramipexole =5.88 cm/sec; levodopa+ ropinirole =7 cm/sec; p=0.331). There were again no statistically significant difference among the groups according to left ventricular ejection fraction values. The lowest global peak strain values were obtained in the levodopa and pramipexole using group (-15,8) when compared to only levodopa using group (-16.8) and levodopa and ropinirole using group (-16.42) but there was no statistically significant difference among the groups (p=0.564). In the comparison of global strain rates there were again no statistically significant difference among the groups (p=0.662). Conclusion: In this study we investigated the cardiac adverse effects of the non-ergot derived dopamine agonists which are used in PD treatment commonly for a long time. We didn?t detect any unfavorable cardiac finding sourced by pramipexole ve ropinirole. However we had a small sample size, we think similar studies are needed with larger sample sizes. In literature there was no similar study assessing two dimensional longitudinal global and segmentary strain analysis in these drugs, so we are in the opinion that our study can be accepted the first study and can bring new approaches to this area.