Ratlarda sedatif amaçla kullanılan Medetomidine HCl, Xylazine HCl ve Propofol' ün karaciğer üzerindeki etkilerinin biyokimyasal ve histolojik incelenmesi
Research of Medetomidine HCl, Xylazine HCl and Propofol used on rats with sedative aim on biochemical and histological effects on liver
  1. Tez No: 334342
  2. Yazar: EMİNE MERVE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Veteriner Hekimliği, Anesthesiology and Reanimation, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Medetomidine HCl, Propofol, Rat, Xylazine HCl
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ratlarda Sedatif Amaçla Kullanılan Medetomidine Hcl, Xylazine Hcl ve Propofol? ün Karaciğer Üzerindeki Etkilerinin Biyokimyasal ve Histolojik İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada, farklı sedatif maddelerin karaciğer üzerine olan etkilerinin; klinik, biyokimyasal ve histolojik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 8-10 haftalık, 180-200 gr ağırlığında 40 adet Sprague Dawley ırkı rat her grupta 5 dişi, 5 erkek olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna intraperitoneal enjeksiyonla steril %0,9 serum fizyolojik(Grup SF), diğer 3 gruba bir gün aralıklar ile 20 gün boyunca Medetomidine Hidroclorür (HCl) (Grup M), Xylazine HCl (Grup X) ve Propofol (Grup P) uygulandı. Uygulama gruplarına ?anestezi derinliğinin parametreleri için skorlama sistemi? kullanılarak skorlama yapıldı. Eter anestezisi altında dekapitasyon yapılan deneklerden alınan karaciğer örnekleri histolojikve biyokimyasal olarakincelendi. Bulgular: Anestezi derinliğine ait skorlamada istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlendi. LPO aktivitesi dişilerde Grup M ve Grup X?de artarken, Grup P?de azaldı. SOD aktivitesi tüm grupların dişi ratlarında yükseldi. CAT ve GPx enzim düzeylerindeki artış, tüm gruplardaki dişi ve erkeklerde paralellik gösterdi. Histopatolojik incelemelerde; Grup SF dışındaki bütün gruplarda çeşitli derecelerde MNL hücre infiltrasyonu, dejenere hücre, sinüzoidal dilatasyon ve portal alanda MNL hücre adezyonları görüldü. Sonuç: Medetomidine HCl? in diğer iki ajana göre, Xylazine HCl? in Propofole göre daha uzun süre sedasyon ve daha yüksekdüzeyde oksidatif stres oluşturduğu, kullanılan ajanların tamamının karaciğer dokusunda histolojik olarak eşit oranda hasar meydana getirdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim. This study, the effects of different preanesthetic substances in the liver; clinical, biochemical and histolojik assessment of as it was aimed at. Matharial and Method. In our study, 8-10 weeks old, weighing 180-200 g, 40 Sprague Dawley rats in each group including 5 females and 5 males were divided into 4 groups. Intraperitoneal injection of sterile 0.9% saline control group, the other 3 groups at intervals of a day for 20 days Medetomidine HCl (Group M), Xylazine HCl (Group X) and Propofol (Group P) were performed. Application groups“scoring system for the parameters of the depth of anesthesia”was performed by using the scoring. Liver samples from subjects were examined histologically and biochemically. Results. Scoring of the depth of anesthesia wasn?t determined to statistical significant difference. LPO activity increases of group M and group X while females decreased in Group P. Female rats in all groups increased activity of SOD. Females and males of all groups showed a parallel increase in the level of the enzyme CAT and GPx. Histopathological examination at various levels in all groups except Group SF, MNL cell infiltration, degeneration of cells, sinusoidal dilatation and MNL cell adhesions seen in the portal area. Conclusion. According to the data collected, Medetomidine HCl sedation formed and oxidative stress created longer than the other two agents, Xylazine HCl sedation formed longer and than Propofol, close to each other anesthetic agents that formed histological damage in liver tissue. Key word. Liver, Medetomidine HCl, Propofol, Rat, Xylazine HCl