Deneysel olarak ratlarda oluşturulan periferik sinir yaralanmalarında telmisartanın rolünün incelenmesi
The investigation role of telmisartan on experimental peripheric nerve lnjury in rats
- Tez No: 334341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Morfoloji, Pharmacy and Pharmacology, Histology and Embryology, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Nerve injury, peripheric nerve, sciatic nerve, telmisartan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Deneysel Olarak Ratlarda Oluşturulan Periferik Sinir Yaralanmalarında Telmisartanın Rolünün İncelenmesi Amaç. Çalışmamızın amacı; ratlarda deneysel olarak oluşturulan periferik sinir yaralanması modelinde telmisartanın koruyucu etkilerini belirleyerek sinir yaralanmasına bağlı morbiditeyi en aza indirmek ve klinik çalışmalara yön vermektir. Materyal ve Metot. Çalışmamızda 30 adet yetişkin, erkek, wistar albino cinsi ratlar; I: sağlıklı, II: aksonotmezis, III: anastomoz, IV: aksonotmezis+10mg/kg telmisartan, V: anastomoz+10mg/kg telmisartan olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Cerrahi işlemden 4 hafta sonra yüksek doz tiyopental (50mg/kg) ile deney sonlandırıldı. Tüm hayvanların sağ siyatik sinirleri alındı ve elde edilen kesitler histopatolojik ve stereolojik olarak incelendi. Bulgular. Çalışmamızda; sağlıklı grubunun siyatik sinir kesitlerinde, düzenli miyelinli aksonlar gözlemlendi. Ayrıca perinöryum tarafından çevrelenen aksonlar ve sinir yığınları arasındaki bazı kan damarları onların doğal yapıları gibi görüldü. Aksonotmezis grubunun siyatik sinir kesitlerinde çok ciddi hasarlı aksonlar ve aksonlar arasında büyük boşlukların meydana geldiği gözlemlendi. Anastomoz grubunun siyatik sinir kesitlerinde hem düzensiz hem de farklı aşamalarda dejenerasyona uğramış olan aksonlar gözlemlendi. Aksonotmezis oluşturulduktan sonra 10 mg telmisartan ile muamele edilen grubun siyatik sinir kesitlerinde, sağlıklı grubunun siyatik sinir kesitlerine benzerdi. Anastomoz oluşturulduktan sonra 10 mg telmisartan ile muamele edilen grubun siyatik sinir kesitlerinde; hem sağlıklı grubunun hem de aksonotmezis meydana getirildikten sonra 10 mg telmisartan ile muamele edilen gruptaki ratların siyatik sinir kesitlerine benzerdi. Bazı bölgelerde birkaç hasarlı nöron görülmüş olmasına rağmen aksonal rejenerasyonun küçük çapta anlamlı olan akson gruplarının sağlıklı grubunun siyatik sinir kesitlerinden farklılık gösterdiği gözlemlendi. Sonuç. Ratlarda deneysel olarak oluşturulan periferik sinir yaralanmalarında telmisartanın rejenerasyonu artırdığı hem stereolojik hem de histopatolojik yöntemlerle tespit edildi. Anahtar Kelime: Periferik sinir, sinir yaralanması, siyatik sinir, telmisartan.
Özet (Çeviri)
The Investigation Role of Telmisartan on Experimental Peripheric Nerve lnjury in Rats Aim. The aim of our study is to investigate the effects of telmisartan on nerve healing in rat peripheral nerve injury model. Material and method. In our study, thirty adult, male, wistar albino rats were divided into 5 groups as: I: Healthy, II: Axonotmesis, III: Anostomosis, IV: Axonotmesis+10mg/kg Telmisartan, V: Anostomosis+10mg/kg Telmisartan. After 4 weeks from surgical process, experiment were finished with high dose thiopental (50mg/kg) to all animals. The right sciatic nerve of all animals were received and sections obtained from rats were examinated as histopathologically and stereologically. Results. In our study; the sciatic nerve sections of heathy group, regular myelinated axons were seem. Also some blood vessels, between axons and nerve fascicules surrounded by perineurium were seen as their natural structure. In axonotmeis group sciatic nerve sections, many serious damaged axons and enlarged spaces between axons were detected. In anastomosis group sciatic nerve sections, both irregular and degenerated axons at different stages were watched. The sciatic nerve sections of 10 mg/kg telmisartan applied group after axonotmesis were likely the sciatic nerve sections of healthy group. The rat sciatic nerve sections of 10 mg/kg telmisartan applied group after anastomosis were similar to both healthy and treated telmisartan after axonotmesis groups. Although a few damaged neurons were seen in some area, axon groups with small diameter suggestive of axonal regeneration were detected differ from the sciatic nerve sections of health group. Conclusion. It was determined that telmisartan improves regeneration of experimental peripheral nerve injury with both histologic and stereologic procedure.