Karagöz Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) balıklarının yemlerinde balık unu yerine yağsız soya unu kullanılmasının büyüme performansı, yem değerlendirme, vücut kompozisyonu ve serum biyokimyasına etkisi
The effects of dietary fish meal replacement by soybean meal on growth performance, feed utilization, body composition and serum biochemistry in two-banded sea bream Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817)
  1. Tez No: 334389
  2. Yazar: ÜMİT ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Soybean Meal, Two Banded Seabream, Diplodus vulgaris, Growth Performance, Serum Biochemistry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez kapsamında, yetiştiricilik sektöründe alternatif bir tür olabilecek karagöz balığı (Diplodus vulgaris) yetiştiricilik sistemlerine adapte edilmiş ve yemlerinde soya unu kullanılmasına yönelik besleme denemesi yapılmıştır. Farklı oranlarda soya unu içeren yemler karagöz balıklarına yedirilerek büyüme performansı, yem değerlendirme, vücut kompozisyonu ve serum biyokimyasına olan etkileri belirlenmiştir. Bu doğrultuda, temel protein kaynağı olarak balık unu içeren kontrol (K) yemi ve balık unundan gelen proteinin %20?si (S20), %30?u (S30), %40?ı (S40) ve %50?si (S50) yerine rasyona soya unu ilave edilerek 5 farklı deneme yemi hazırlanmıştır. 6 haftalık besleme denemesi sonunda en yüksek canlı ağırlık artışı (%62,26) S20 yemiyle beslenen balıklarda tespit edilirken S30 ve S40 yemleriyle beslenen balıklar ise temel protein kaynağı balık unu olan kontrol yemi kadar canlı ağırlık artışı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, two banded sea bream have been adapted to aquaculture system as an alternative species and investigated the potential use of soybean in diets. Fish were fed with different level of soybean meal to determine growth performance, body composition and serum biochemistry. Accordingly, the control diet contained fish meal as a main protein source, while in the order diets the protein from fish meal in the diets was substituted by soybean meal 20% (S20), 30% (S30), 40% (S40) and 50% (S50) respectively. At the end of 6-week feeding trial fish fed S20 diet reached the highest relative growth rate (62,26%), while fish fed S30 and S40 reached similar final weight with control group. The feed conversion ratio and specific growth rate was found significantly worst in S50 group. Body chemical composition of fish were not affected by soybean level in the diets. Addition of soybean meal in the diets impact serum glucose, total protein, trigliserit and cholesterol levels adversely. In conclusion, due to the success of adaptation capacity of two banded seabream can use as an alternative species in aquaculture system and for the best growth performance 20% soybean meal can use in the diets instead of fish meal without negative effects.