İn vitro koşullarda Hygrophila polysperma'nın çoğaltımı
In vitro propagation of Hygrophila polysperma
- Tez No: 334549
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Acanthaceae, Doku kültürü, Hygrophila, In vitro, Acanthaceae, Tissue culture, Hygrophila, In vitro
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hygrophila polysperma yüksek ışıkta yaprakları pembeye dönen ve akvaryum bitki endüstrisinde süs bitkisi olarak kullanılan bir türdür. Hindistan ve Bengal'da tıbbi amaçlı olarak kullanılmakla beraber tıbbi bitkiler listesinde de yerini almaktadır. Ayrıca toksisitelerin tarama aracı olarak ve alg tespiti için de kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bitkinin in vitro koşullarda hem sıvı hem de katı ortamlarda çoğaltımıdır. Bitkinin 3-5 cm'lik gövdeleri alınarak H2O2 ile sterilizasyon sağlandıktan sonra izole edilen sürgün ucu, birinci koltukaltı meristemi ve yaprak eksplantları BAP, TDZ, kinetin ve IBA'nın farklı kombinasyon ve konsantrasyonlarında kültüre alınmıştır. Katı denemelerde endojenik bakteri kontaminasyonunu önlemek için 500 mg/L bakteriostatik antibiyotiği Amoklavin de ilave edilmiştir. Agar ile katılaştırılmış ortamlarda eksplant başına en fazla 31,00 adet sürgün, sürgün ucu eksplantından 0,40 mg/L kinetin içeren ortamdan, eksplant başına en az sürgün (1,33 adet) ise yaprak eksplantında saptanmıştır. Sıvı ortamlarda ise en fazla eksplant başına 25,33 adet sürgün, sürgün ucu eksplantında gözlenirken, eksplant başına en az sürgün sayısı (2,85 adet) yaprak eksplantından elde edilmiştir. Rejenere olan sürgünler 0,20-1,00 mg/L IBA içeren ortamlarda köklendirildikten sonra akvaryumlarda başarıyla adaptasyon sağlanmıştır. Köklenmiş bitkiler farklı pH?larda su içeren cam kavanozlara alınmış, büyüme ve gelişme için en uygun pH?ın 7,0-9,0 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hygrophila polysperma is used as an ornamental plant in aquarium industry that change its leaf colours to pink under high light. It has been used as medicinal plant and enlisted in medicinal plant lists of India and Bengal. It is also used as screening tool for toxicities and to detect and control algae. The purpose of this study was to obtain in vitro shoot regeneration in both liquid and solidified medium. Shoot tip, 1st nodal and leaf explants were isolated form 3-5 cm long stems that were surface sterilised with H2O2 followed by culture on different concentrations and combinations of BAP, TDZ, kinetin and IBA. All solidified mediums were also supplemented with 500 mg/L bacteriostatic antibiotic Amoklavin to eradicate endogenic bacterial contaminations. On agar solidified mediums, maximum of 31.00 shoots per explant were obtained on shoot tip explants on MS medium containing 0,40 mg/L Kin and minimum number of 1.33 shoots per explants were recorded from leaf explant cultured on Kin containing medium. On liquid culture mediums, maximum of 25.33 shoots per explant were obtained from shoot tip explants and minimum of 2.85 shoots per explants were recorded on leaf explant. Regenerated shoots were rooted on MS medium supplemented with 0.20-1.00 mg/L IBA followed by successfull adaptation in the aquariums. Regenerated plantlets were taken in the jars containg water at different pH levels and pH 7.0-9.0 was found most suitable for plant growth and development.