İstilacı bitki türlerinin ve istila yeteneklerinin tek yıllık otlaklarda ve yol kenarlarında (Aydın, Denizli, Muğla, İzmir) belirlenmesi
Determination of invaders and their invasiveness in annual grasslands and roadsides (Aydın, Denizli, Muğla, İzmir)
  1. Tez No: 334886
  2. Yazar: PEMBE ZEYNEP GİDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: İstila biyolojisi, bitki istilası, ruderal bitkiler, tek yıllık otlaklar, yol kenarları, Invasion biology, plant invasion, ruderal plants, annual grasslands, roadsides
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Aydın, Denizli, Muğla ve İzmir il sınırları içerisinde yayılış gösteren istilacı bitki türleri ve istila yetenekleri tek yıllık otlaklarda ve yol kenarlarında kantitatif olarak ayrı ayrı belirlenmiştir. Vejetasyon 1 m2'lik kare şeklinde çerçeve kullanılarak örneklenmiştir ve her örnek parselde bulunan bitki türleri ve örtüşleri göz kararı belirlenmiştir. Toplam 200 örnek parsel çalışması yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda tek yıllık otlaklarda yayılış gösteren 24 familyaya bağlı tür ve tür altı seviyede 151 takson belirlenmiştir. Bu taksonlardan büyük bir kısmı % 19 oranıyla Asteraceae ve Poaceae familyalarına aittir. Yol kenarlarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda yol kenarlarında yayılış gösteren 37 familyaya bağlı tür ve tür altı seviyede 266 takson belirlenmiştir. Bu taksonlardan büyük bir kısmı % 19 oranıyla Poaceae ve % 17 oranıyla Fabaceae familyalarına aittir. Bu çalışmada özellikle müdahale edilmiş otlaklardan elde edilen örnek parsellerde Asteraceae ve Fabaceae üyelerinin daha fazla gözlenmesi, bu familyanın sayıları hiç de azımsanmayacak ruderal stratejiyi benimsemiş üyelerinin müdahale edilmiş ortamlarda kolayca kolonize olmaları ve bu tip ortamları hızla istila edebilme özellikleriyle açıklanmıştır. Ayrıca bu araştırmadan elde edilen sonuçlar mevcut istila hipotezleriyle (Müdahale Hipotezi, Tür Zenginliği Hipotezi, Niş Boşluğu Hipotezi) ilişkilendirilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, invasive plant species and their invasiveness which occur along roadsides and annual grasslands in the province of Aydın, Denizli, Muğla and İzmir seperately quantified. Vegetation was sampled using 1 m2 quadrat frames and within each frame all herbaceous species were identified and abundance was quantified as percent cover based on ocular estimates. A total of 200 plots were sampled. In annual grasslands, as a result of analyses of survey study, a total of 151 plant species belong to 26 different families were found and Poaceae and Asteraceae were defined as the most common families with a frequency of 19%. Along roadsides, a total of 266 plant species belong to 37 different families were detected and Poaceae was defined as the most common family with a frequency of 19%, followed by Fabaceae with a frequency of 17%. According to the data of survey, members of Asteraceae and Fabaceae families were more observed in plots which are sampled in especially disturbed annual grasslands can explain with their traits about being able to easily colonize and invade in disturbed lands. Results obtained from this study associated with invasion hypothesis (The Disturbance Hypothesis, The Species Richness Hypothesis, The Empty Niche Hypothesis) and annotated.