Aydın ve çevresindeki jeotermal sulardaki bazı elementlerin ve iyonların Icp-Oes ve Ic ile analizi
The analysis of trace elements in geothermal water resources via Icp-Oes and Uv-Vis technics around Aydn and Aydın's center
- Tez No: 334885
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaplıca, Aydın, Su analizi, Mineral madde analizi, ICP-OES, Thermal spring, Aydın, Water analysis, Mineral substance analysis, ICP-OES
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yer kabuğu bol ve çeşitli enerji kaynaklarına sahiptir. Jeotermal enerji yerden gelen ısı anlamında kullanılmaktadır. Tükenmeyen, yenilenebilen ve çevre kirliliğine neden olmayan bir enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin daha yaygın kullanım alanları araştırılmaktadır. Jeotermal enerji, elektrik üretiminde, konutların ısıtılmasında, ziraat alanında kullanılmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı yaşama olumlu katkılarda bulunduğu için de, son zamanlarda yapılan araştırmalar bu yönde yoğunlaşmaktadır. Dünyada jeotermal ısı ve kaplıca uygulamalarında ilk 5 ülke arasında bulunan ülkemiz, Alp-Himalaya tektonik kuşağı üzerinde yer almakta ve kaynak zenginliği açısından ise dünyada ilk 7 ülke arasında bulunmaktadır. Türkiye'de 40oC'nin üzerinde jeotermal akışkan içeren 140 adet jeotermal saha ve bu sahalarda 1300 dolayında termal kaynak tespit edilmiştir.Aydın İli'nde mevcut kaynaklar, jeotermal enerji uygulamaları için önemli kaynaklar olarak görülmektedir. Aydın, ülkemizde jeotermal enerji potansiyeli bakımından zengin bir ilimizdir. İl sınırları içerisinde ve çevresinde pek çok kaplıca bulunmaktadır.Bu çalışmada, Aydın'ın sahip olduğu jeotermal enerji potansiyeli vurgulanmış ve bu bölgede bulunan kaplıca sularının analizi yapılmıştır. Elde edilen sıcaklık değerleri, çevre illerin kaplıcalarındaki ortalama verilere göre daha yüksek bulunmuştur. Bundan dolayı, Aydın kaplıcalarının hem kaplıca turizmine, hem de ısıtma amaçlı kullanıma uygun olduğu söylenebilir. Bu çalışmada sıcak sularda bulunan çeşitli eser elementler(Cd, Cr, Ni, Pb, Ba, Cu, Zn, Al vb.) anyonların (F, Cl, Br, I, NO3, NO2, SO4, PO4) ve katyonların ( Na, K, Ca, Mg, NH4, Mn, Fe) analizi yapılmıştır.Analizleri yapılan kaplıca sularındaki ağır metal düzeylerinin halk sağlığını tehdit edecek sınırların altında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Earth crust has abundant and various energy resources. Geothermal energy is used to mean that energy comes from the earth. Geothermal energy is a type of energy resoruce that is nonconsumable, renewable and it is not caused environmental pollution and is researched more widespread area of utilization. Geothermal energy is used for production of electrcity, heating the dwellings and area of cultivation. At the same time, geothermal energy is contributed to positive effects on healthy life, recent researchs are concentrated on this direction. Our country is ranked among 5 countries all over the world.using geothermal heating and thermal spring?s applications, and is located on Alpine-himalayan tectonik zone and is also ranked among 7 countries all over the world in terms of resources aboundance. In Turkey, it is determined that over 40 oC which contains geothermal fluid 140 unit-geothermal zones and in this zones, is determined around 1300 thermal resources.Current resources in Aydın are seen as important resources for geothermal energy application. As a result of geologic structure and morphologic situation and also Turkey has aboundance mineral waters and thermal springs, there are plenty of good reputation waters, Aydın is a city which has aboundance in terms of geothermal energy potential in Turkey. There are many thermal springs around and inside the provincial borders.In this study, it is emphasized Aydın city?s geothermal energy potential and the thermal springs waters are analysed which is stated in this region, temperature values are observed hıgher than nearby cities. Because of this reason, it can be said that Aydın?s thermal springs are suitable for both thermal spring tourism and for using heating purpose.In this study, various trace elements in hot water (Cd, Cr, Ni, Pb, Ba, Cu, Zn, Al etc.), some anions (F, Cl, Br, I, NO3, NO2, SO4, PO4) and cations (Na, K, NH4, Mg, Ca, Mn, Fe ) are analysed.Heavy metal levels which was analysed in thermal spring waters is under the limits that is not threatened public healthy.