Üç farklı konak türünün parazitoit Venturia canescens Grav. (Hymenoptera: Ichneumonidae) erginlerindeki toplam protein, lipit, karbohidrat miktarlarına ve parazitoitin bazı biyolojik özelliklerine etkileri
Effects of three different host species on total protein, lipid, and carbohydrate amounts and some biological characteristics of parasitoid Venturia canescens (Grav.) (Hymenoptera: Ichneumonidae)
- Tez No: 334888
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜLEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Venturia canescens, konak türü, gelişim süresi, verim, ömür uzunluğu, protein, lipit, karbohidrat, Venturia canescens, host species, development time, progeny production, adult longevity, protein, lipid, carbohydrate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Parazitoit Venturia canescens'in ergin öncesi gelişim süresi, erginlerinin ömür uzunluğu ve verimine, üç farklı konak türünün larva ve hemolenflerindeki toplam protein, lipit ve karbohidrat miktarlarının etkisi araştırıldı. Konak olarak Cadra cautella, Plodia interpunctella ve Ephestia kuehniella'nın son evre larvaları kullanıldı. Parazitoit ve konak stok kültürleri 25±2ºC sıcaklık, %65±5 bağıl nem içeren ve sürekli aydınlık olan laboratuar şartlarında yetiştirildi. Denemeler de aynı laboratuvar şartlarında yapıldı. Toplam protein, lipit ve karbohidrat miktarlarının belirlenmesinde kolorimetrik yöntemler kullanıldı.Parazitoit V. canescens'in ergin öncesi gelişim süresi, ömür uzunluğu ve erginlerinin verimi konak türüne bağlı olarak değişmiştir. Denenen üç konak türündeki gelişim süresi ortalamaları arasındaki fark önemlidir (P?0,05). Parazitoitin ortalama olarak en kısa gelişim süresi (24 gün) P. interpunctella'da, en uzun gelişim süresi de (25 gün) E. kuehniella'da tespit edildi. Parazitoit erginlerinin beslenip-beslenmemeleri ömür uzunluklarında ve verimlerinde önemli derecede etkili olmuştur. Beslenme parazitoit erginlerinin ömür uzunluklarını ve verimlerini önemli derecede artırmıştır. Parazitoit V. canescens'in verimi konak türüne göre değişiklik göstermiştir. Beslenen ve beslenmeyen parazitoit erginlerinde en yüksek verim, ergin öncesi gelişimini E. kuehniella (74 birey/dişi) ve C. cautella'da tamamlayanlarda (70 birey/dişi) tespit edildi.Venturia canescens erginlerinin konaktan beslenmedikleri tespit edilmiştir. Konak ve besin verilen parazitoitlerin ergin ömür uzunluklarının konak türüne göre değiştiği tespit edilmiştir. Bu gruplarda en uzun ortalama ergin ömür uzunluğu (36 gün), ergin öncesi gelişimini C. cautella'da tamamlayan bireylerde elde edilmiştir.Konak türlerinin larva ve hemolenflerindeki toplam protein, lipit ve karbohidrat miktarları konak türüne göre değişmiştir. Larvalarda ve hemolenfte en fazla protein tespit edildi. Buna karşılık konakların larvalarında karbohidrat miktarının, hemolenflerinde ise lipit miktarının en az olduğu tayin edildi.
Özet (Çeviri)
Effects of total protein, lipid and carbohydrate amounts in three different host species larvae and their hemolymph on preadult development time, adult longevity, fecundity of parasitoid Venturia canescens were investigated. The last instar larvae of Cadra cautella, Plodia interpunctella and Ephestia kuehniella were used as host. Successive parasitoid and host stock cultures were conducted at 25±2ºC temperature, 65±5 % relative humidity and continuously illuminated laboratory conditions. Tests were also done in same laboratory conditions. Colorometric methods were used for determination of total protein, lipid and carbohydrate amounts.Preadult development time, adult longevity and fecundity of parasitoid V. canescens were changed depending on host species. The mean preadult development time of parasitoid were significantly varied with host species (P?0,05). The shortest and the longest average preadult development times were 24 and 25 days on P. interpunctella and E. kuehniella, respectively. Feeding and unfeeding with honey were significantly affected the progeny production and longevity of parasitoid adults. Feeding was caused a significant increase in adult longevity and progeny production of parasitoid adults. The progeny production of the parasitoid V. canescens varied depending on host species. The highest progeny production with 74 individuals/female and 70 individuals/female in feeding and unfeeding adults were obtained from the adults completed their preadult developmental time on E. kuehniella and C. cautella, respectively.It was established that adults of V. canescens were not fed on host. Adult longevites of the parasitoids provided together with food and host were varied depending on host species. In these groups the longest average adult longevity with 36 days was obtained at the adults completed their preadult development on C. cautella.Total protein, lipid and carbohydrate amounts of host larvae and hemolymph samples varied depending on host species. It was founded that the most abundant content was protein both larvae and hemolymph samples of hosts. On the other hand the lowest carbohydrate was obtained in larvae and the lowest lipid was obtained in hemolymph of hosts.