C17H19IN2O, C15H10NFO3, C19H16ClNO, C22H24N2O3S, organik bileşiklerinin tek kristal X-ışını kırınımı yöntemi ile yapı analizi
C17H19IN2O, C15H10NFO3, C19H16ClNO, C22H24N2O3S organic compounds with single crystal X-ray structure analysis
  1. Tez No: 334889
  2. Yazar: HİLAL VESEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN KAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kristal yapı, X-ışınları, Schiff bazı, Sulfonamid, Crystal structure, X-rays, Schiff base, Sulfonamide
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tez çalışmamızda, 5-(diethylamino)-2- {(E)-[(3-iodophenyl)imino]methyl} phenol (C17H19IN2O), 2-(2-fluoro-4-hydroxybenzyl)-1H-isoindole- 1,3(2H)dione (C15H10NFO3), (E)-3-chloro-N-((2-ethoxynaphthalen-1-yl)methylene) aniline (C19H16ClNO), (Z)-N-(2-((2-ethoxynaphthalen-1-yl) methyleneamino) ethyl)-4-ethylbenzenesulfonamide (C22H24N2O3S),kristallerinin yapı analizi tek kristal X-ışınları yöntemiyle yapıldı. Çözümü yapılan maddelerin arıtımı, tam matris en küçük kareler ve Fark Fourier yöntemleri kullanılarak yapıldı.C17H19IN2O molekülünün birim hücre parametreleri a = 6.6999 (6) Å, b = 15.248 (2) Å, c = 16.1195 (15) Å?dur. Bu molekülün birim hücresi Orthorombik, P212121 uzay grubuna aittir. Arıtımda yapının güvenilirlik faktörü R=0.037 olarak bulundu. Molekül bir Schiff bazıdır ve düzlemsel değildir. İki aromatik halkası arasında 34.9(2)° `lik dihedral açı vardır. Moleküler biçimden kaynaklanan OH ve N arasındaki kuvvetli etkileşimden O-H?N molekül içi Hidrojen bağı oluşmuştur. Bu oluşum ise S(6) halkasını meydana getirmiştir.C15H10FNO3 molekülünün birim hücre parametreleri a=12.4362(7)Å, b=13.8189 (8)Åc=7.2376 (4)Å ve ß = 105.784 (6)° `dir. Birim hücresi monoklinik ve P21/c uzay grubuna ait olan bu molekülün arıtım sonucu güvenilirlik faktörü R=0.057 olarak bulundu. Molekül düzlemsel değildir; isoindoline-1,3-dione grubu ile 3-fluoro-4-methylphenol grubu arasındaki dihedral açı 86.88 (8)° ` dir. Ancak isoindoline-1,3-dione grubu kendi içerisinde 0.0154°?lik bir sapma ile hemen hemen düzlemseldir. Paketlenme sırasında yapıda C-H?O moleküller arası Hidrojen bağı gözlenmiştir. Bu bağ [010] yönünde C(6) zinciri oluşturmaktadır.Triklinik P1 uzay grubunda bulunan C19H16ClNO kristalinin birim hücre parametreleri a=8.0084(14)Å, b=8.7315(19)Å, c=11.7043(8)Å, ?=76.253(13)°, ß=79.794(10)°, ?=84.337 (17)° şeklindedir. Arıtım sonucu molekülün güvenilirlik faktörü R=0.058 bulundu. Molekül düzlemsel değildir ve naftalen halka sistemi ile klorobenzen halka sistemi arasındaki dihedral açı 61.90 (10)°?dir. Ayrıca C10 C11 N1 C12 torsiyon açısı 174.6(2)°?dir.Molekül yapısı C?H?N molekül içi hidrojen bağı ile kararlı hale gelmiştir. Kristal yapının paketlenmesi sırasında Cg1-Cg1 ve Cg2-Cg2 merkezleri arasında ?-? etkileşmesi vardır. Cg1-Cg1 arası uzaklık 3.7325(17)Å ve Cg2-Cg2 arası mesafe 3.8150(17)Å? dur.C22H24N2O3S kristalinin birim hücre verileri a=21.6146(19)Å, b=5.7584(3)Å, c=18.4523 (15)Å?dir. Birim hücresi monoklinik ve Cc uzay grubuna ait kristalin arıtım sonucu güvenirlik faktörü R=0.034 olarak bulundu. Kristalimiz bir Sulfonomide türevidir. Molekül içi hidrojen bağı C13-H13?N2 atomları arasındadır ve S(6) halkasını oluşturmaktadır. Yapı düzlemsel değildir, 4-methylphenylsulfonyl ile napthalane sistemi arasındaki dihedral açı 59,18 (9)°dir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, moleculer and crystal structure of 5 - (Diethylamino) -2 - {(E) - [(3-iodophenyl) imino] methyl} phenol (C17H19IN2O), 2 - (2-fluoro-4-hydroxybenzyl)-1Hisoindole-1.3 (2H) dione (C15H10NFO3), (E)-3-chloro-N((2ethoxynaphthalen- 1-yl) methylene)aniline(C19H16ClNO) and (Z)-N-(2-((2-ethoxynaphthalen-1-yl) methyleneamino) ethyl)-4-ethylbenzenesulfonamide (C22H24N2O3S) organic compounds have been determined by single crystal X-ray diffraction method. The structures have been solved by using direct methods with the program SHELXS-97 (Sheldrick, 1997) and refined by using least squares refinement with the program SHELXL-97 (Sheldrick, 1997).C17H19IN2O molecule the unit cell parameters a = 6.6999 (6) Å, b = 15,248 (2) Å, c = 16.1195 (15)Å is a. Ortorombic this molecule unit cell, space group P212121 reserved. Treatment, the structure was found to be the reliability factor R = 0.037. The dihedral angle between the aromatic rings is 34.9 (2) °. The molecule is non-planar. Intramolecular O-H ... N hydrogen bond has been created by strong interaction the molecular from the OH and N. S(6) ring has been composed by this hydrogen bond.C15H10FNO3 molecule the unit cell parameters a= 12.4362(7)Å, b=13.8189(8)Å, c=7.2376(4)Å, ß = 105.784(6)°. The unit cell is monoclinic and P21/ c space group, which belongs to the reliability factor R = 0057 as a result of this proceeding. Molecule is nonplanar; isoindoline-1 ,3-dione and 3-fluoro-4-methylphenol set of set between the dihedral angle 86.88 (8) °. Even so, isoindoline-1 ,3-dione group, in itself 0.0154 ° with a deviation of almost planar. C?H ... O intermolecular hydrogen bond structure of the packing was observed. This bonds forming a C(6) chain running parallel to the [010] direction.C19H16ClNO molecule the unit cell parameters a = 8.0084 (14) Å, b = 8.7315 (19) Å, c = 11.7043 (8) Å, ?=76.253(13)°, ß=79.794(10)°, ?=84.337 (17)°. The unit cell is triclinic and P1 space group, which belongs to the reliability factor R = 0058 as a result of this proceeding. Molecule is non-planar and dihedral angle between the naphthalene ring system and chlorobenzene ring system is 61.90 (10) °. In addition, N1-C12-C10-C11 174.6(2)° torsion angle of. The crystal structure is stabilized by intermolecular C-H?N type hydrogen bond. In addition, there are ??? stacking interactions with in the layer [centroid?centroid distance = 3.7325(17) Å] and between the layers [centroid?centroid distance 3.8150 (17) Å ].C22H24N2O3S crystal the unit cell parameters, a=21.6146(19)Å, b=5.7584(3)Å, c=18.4523 (15)Å The unit cell is monoclinic and Cc space group, which belongs to the reliability factor R = 0.034 as a result of this proceeding. The crystal derivative of a Sulfonamide. S(6) ring has been created by C13-H13...N2 intramolecular hydrogen bond.Structure is non-planar. The dihedral angle between the 4-methylphenylsulfonyl and the napthalane system 59.18(9)°.