Samsun Kürtün çayı alg florası üzerine araştırmalar
Investigations on the algal flora of Samsun Kürtün stream
  1. Tez No: 334902
  2. Yazar: DERYA BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtün Çayı, Samsun, Alg Florası, Mevsimsel Değişim, Kürtün Stream, Samsun, Algal Flora, Seasonal Variation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kürtün Çayı'nın alg florasını belirlemek amacı ile Temmuz 2010 ile Eylül 2011 tarihleri arasında çayın doğuş kaynağı ile denize döküldüğü Samsun-Atakum mevkii arasından dört örnek alma istasyonu seçilmiştir. Bu istasyonlardan su, çamur, taş ve bitki örnekleri alınmıştır. Ayrıca su örneklerinde fiziko-kimyasal analizler yapılmış ve klorofil-a değerleri belirlenmiştir. Ayrıca fitoplankton ve epipelik alglerin fert sayılarına Bray-Curtis kümeleme analizi ve MDS analizi uygulanmıştır.Kürtün Çayı fitoplankton, epilitik, epifitik ve epipelik alg florasında Charophyta (5), Chlorophyta (5), Cyanobacteria (13), Euglenozoa (3), Myzozoa (1) ve Ochrophyta (42) divizyolarına ait toplam 69 takson tespit edilmiştir. Araştırma süresinde fitoplanktonda tüm istasyonlarda Cyanobacteria'dan Anabaena elliptica, Anabaena verrucosa ve Pseudanabaena starmachii dominant, Charophyta'dan Klebsormidium mucosum, Closterium parvulum, Cosmarium laeve, Cosmarium subcostatum ve Spirogyra varians ise subdominant türler olmuştur.Epipelik alg florasında Navicula cryptocephala, Navicula rhnycocephala ve Navicula minima türlerinin yaz aylarında hakim olduğu görülmüştür. Kış aylarında ise fitoplanktonda olduğu gibi epipelik alglerin sayısında da düşüş görülmüştür. Epilitik alglerden Ulnaria ulna, Ulnaria capitata, Navicula cryptocephala ve Navicula cincta yaz aylarında, epifitik alglerden Spirogyra varians ve Navicula simplex Ocak ayında, Cymbella affinis, Ulnaria ulna ve Navicula cryptocephala yaz aylarında bol bulunan türler olmuştur.Kürtün Çayı'nda yapılan araştırma sonucunda fiziksel ve kimyasal analiz verilerinin alg gelişimini sınırlayıcı olmadığı ve akıntının fitoplankton topluluğunun gelişmesini engellediği sonucuna varılmıştır. Sedimanlar üzerinde Ochrophyta divizyosuna ait üyelerin dominant olduğu zengin bir alg topluluğunun geliştiği tespit edilmiştir. Ayrıca taş ve bitkilere bağlı yaşayan alg toplulukları çok yüksek yüzdelerde bulunmamışlardır. Bu da Kürtün Çayı'nın büyük kirlenme faktörlerinin etkisinde olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
To determine the algal flora of Kürtün Stream, four sampling stations were selected from among stream is a source of rebirth and into the sea disembogue of the Samsun- Atakum position between July 2010 and September 2011. From these stations are water, mud, stone and plant samples were taken. Physico- chemical analysis of water samples were also and chlorophyll-a values were determined. In addition, the number of individual phytoplankton and epipelic algae Bray- Curtis cluster analysis and MDS analysis was applied.A total of 69 taxa belonging phytoplankton, epilithic, epiphytic and epipelic algal flora of Kürtün Stream including the divisions of Charophyta (5), Chlorophyta (5), Cyanobacteria (13), Euglenozoa (3), Myzozoa (1) and Ochrophyta (42) were identified. During the research, in phytoplankton among Cyanobacteria members; Anabaena elliptica, A. verrucosa and Pseudanabaena starmachii were dominant and among Chlorophyta members; Klebsormidium mucosum, Closterium parvulum, Cosmarium laeve, C. subcostatum and Spirogyra varians were subdominant in all stations.Epipelic algal flora is dominated by Navicula cryptocephala, N. rhyncocephala and N. minima species observed during the summer months. In winter months, decrease was seen in the number of epipelic algae as well as phytoplankton. Among epilithic algae; Ulnaria ulna, U. capitata, Navicula cryptocephala, N. cincta and among epiphytic algae; Cymbella affinis, Ulnaria ulna, N. cryptocephala were abundant during the summer. Also among epiphytic algae Spirogyra varians and N. simplex were abundant in January.As a result of research in Kürtün Stream that give full swing to of physical and chemical analysis data of algae the development and the flow prevent growth of phytoplankton community concluded. A rich algal community belonging to Ochrophya division was found to be dominant members on the sediments. In addition, stones and plants living algal community aren?t located in a very high percentage. This also, Kürtün Stream shows not influence of major pollution factors.