Farklı tuzluluk düzeylerindeki sulama sularının, nanede (Mentha piperita L.) büyüme, gelişme ve verim parametrelerine etkisi
The effect of different salinity levels irrigation water to growth, development and yield parameters on mint (Mentha piperita L.) plant
- Tez No: 334901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. ERSİN TEMİZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: nane, tuzluluk, su stresi, sulama, mint, salinity, water stress, irrigation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, farklı tuz konsantrasyonu ve farklı sulama suyu miktarlarının, nane (Mentha piperita L.) bitkisinin büyüme, gelişme ve verim parametrelerine etkilerini araştırmak amacıyla sera koşullarında saksılarda yürütülmüştür. Denemede kullanılan tuzlu sulama sularının hazırlanmasında Magnezyum Sülfat (MgSO4), Kalsiyum klorür (CaCl2) ve Sodyum klorür (NaCl) tuzları kullanılmıştır.Denemelerde, 5 sulama suyu tuzluluğu S1=0.23 dSm-1(kontrol), S2=1.0 dSm-1, S3= 3.0 dSm-1, S4=6.0 dSm-1ve S5=9.0 dSm-1 ve 3 sulama suyu miktarı (gereksinilen suyun W1=%80, W2=%100, W3=%120 ?si düzeyinde sulama konuları)faktöriyel düzende ve tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak ele alınmıştır. Bir diğer ifade ile denemeler, serada 5 tuzluluk ve 3 su miktarı konusu ile 5x3=15 konu ile 4 tekrarlamalı olarak toplam 60 adet saksıda yürütülmüştür.Deneme sonunda yapılan analizlerde; sulama suyu tuzluluğunun artması ve su miktarlarıyla beraber, toprak tuzluluk analizleri ve bitki analizleri yapılmıştır.Araştırma sonunda elde edilen verilere göre; artan tuzluluk ve su miktarıkoşulları ile yaprakta klorofil miktarı azalmış, bitki boyu, gövde, yaprak, kök yaş ve kuru ağırlıkları, yan dal sayısı, günlük ortalama bitki su tüketimi, yaprak alanı ve bitki gelişimi azalırken, toprak tuzluluğunda ve uçucu yağ yüzdesinde artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, different salt concentrations and different amounts of irrigation water, peppermint (Mentha piperita L.) plant growth, development and yield in pots under greenhouse conditions was carried out to investigate the effects parameters.Saline irrigation water used in the preparation of the experiment, Magnesium Sulphate (MgSO4), calcium chloride (CaCl2) and sodium chloride (NaCl) salt is used experiments, 5 irrigation water salinity S1= 0.23 dSm-1(control), S2= 1.0 dSm-1, S3= 3.0 dSm-1, S4= 6.0 dSm-1 and S5= 9.0 dSm-1 and 3 irrigation water amount (needed quantity W1= 80% water, W2= 100% W3= 120% level, irrigation subjects)factorial design and randomized design with 4 replicates were examined. In other words, the trials, the amount of water in the greenhouse with five salinity and 5x3=15 issue 3 and 4 replications was carried out a total of 60 pots.At the end of the experiment the analysis of irrigation water salinity and water stress with increasing soil salinity analysis and plant analyzes were conducted.According to data obtained at the end of the research, the increasing salinity and water stress conditions and that leaf chlorophyll content decreased, plant height, stem, leaf, root fresh and dry weight, number of branches, the daily average evapotranspiration, leaf area and plant growth decreased, salinity and essential oil percentage increase was observed in the soil.