Avrupa Birliği pazarında Türkiye'nin organik tarım faaliyetleri potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of Turkey's potantial of activities of organic agriculture in European Union market
  1. Tez No: 335092
  2. Yazar: İBRAHİM HAKAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, ekolojik tarım, organik, Avrupa Birliği, Organic agriculture, ecologic agriculture, organic, European Union
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma Avrupa Birliği (AB) katılım sürecinde olan ülkemizin, AB pazarında var olan organik ürün potansiyelinin değerlendirilmesi için yapılmıştır. Çalışmada hem Türkiye?nin mevcut durumu ve üretim potansiyeli değerlendirilmiş hem de AB pazarının mevcut durumu ve ihtiyaçları irdelenmiştir. Kullanılan veriler kaynak derleme metodu ile elde edilmiş ve bu verilerin analizi ile genel tablo oluşturulmuştur. Başta tarla bitkileri ürünleri olmak üzere, ülkemizde üretimi var olan organik ürünler, üretim potansiyelleri, üretim alanları, üretici sayıları ve bu ürünlerin güncel rakamsal boyutları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verileri ile ortaya koyulmuştur. Çalışma ile AB genelinde var olan 19,7 milyar ??luk organik ürün pazarından, Türkiye?nin mevcut potansiyelinin çok altında pay alabildiği görülmüştür. Organik ürün üretici sayısı açısından Avrupa genelinde 1. sırada yer alan ülkemizin, üretim miktarları açısından yine Avrupa genelinde ilk 10 sıraya giremediği görülmüştür. Bu durumun oluşması özellikle Tarla Bitkileri üretimi açısından var olan potansiyelin; çok parçalı arazi yapısı, üretici birliklerinin yetersizliği, üreticilerin konu hakkında yeterli donanımda olmaması, AB ile doğrudan ticaret için gerekli mevzuatların tamamlanamaması gibi nedenlerden kaynaklandığı görülmüştür. Söz konusu sorunların giderilmesi ile ülkemizin hem AB katılım sürecinde avantaj elde etmesi hem de AB genelinde ki organik ürün pazarında önemli bir yere sahip olabilmesi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study has been made for to evaluate the potential for organic products in the EU market of our country in the accession process of the European Union (EU). In this study both the current situation and the production potential of Turkey is evaluated and also the current state and needs of the EU market is analyzed. The data used is obtained with the method of source compilation then the overall picture is created with analysis of this data. The organic products producing in our country, production potential, production areas, the number of farmers and current numbers of these products in especially field crops product is analyzed by the data of Ministry of Food, Agriculture and Livestock. With this study it is understood that the Turkey received the much lower share than its potential in 19.7 billion ? in of the EU organic products market. In terms of the number of producers of organic products, even though our country ranks first in Europe, in terms of production volumes in Europe it cannot enter the top 10 ranks. This situation steams from very fragmented landform, lack of producers' associations, the lack of knowledge of producers about organic agriculture, required regulations direct trade with the EU cannot be completed especially in field crops product. Thank to overcome the problems, our country as well as will be able to take advantage in the EU accession process and also will have important place in the market for organic products in EU.