Uzundere'nin Cevizli köyünde yetişen cevizlerin (Juglans spp.) moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization using of walnuts (Juglans spp.) growing in the Cevizli village of Uzundere
  1. Tez No: 335094
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Juglans, Genetik İlişki, RAPD, Juglans, genetic relationship, RAPD
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırma, Erzurum ilinin Uzundere ilçesine bağlı Cevizli köyünden getirilen ceviz (Juglans spp.) tipleri arasındaki genetik ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, arazi çalışması yapılarak 30 ceviz tipi tespit edilmiştir. Bu ceviz tipleri arasındaki genetik ilişkiyi karakterize etmek için RAPD yöntemi kullanılmıştır. RAPD analizi için kullanılan 27 primerden amplifikasyon (sayısal çoğaltılma) durumuna göre seçilen 19?u ile yürütülen işlemler sonucunda toplam 81 adet bant oluştuğu tespit edilmiştir. Bu bantlardan 73 adedi genotipler arasında polimorfizm göstermiştir. Tüm bantlar değerlendirildiğinde ise polimorfik olanların oranı %81,40 olarak belirlenmiştir. Kullanılan primer başına ortalama 4,26 polimorfik bant tespit edilmiştir. 30 ceviz tipi arasında en düşük farklılık oranı (27,100) C14 ile C17 tipleri arasında tespit edilirken en yüksek farklılık oranı (320,766) ise, C18 ve C22 tipleri arasında tespit edilmiştir. Bu sonuçların ceviz ıslahı çalışmalarında yararlı olacağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for determine the genetic relationship at Cevizli village belongs to Uzundere district of Erzurum province. In the study, 30 walnut types have been identified with the field work. RAPD method was used to characterize the genetic relationships between this walnut types. A total 27 primers used for RAPD analysis, and 19 out of them were selected. These 19 primers resulted total 81 bands which 73 of them were polymorphic. Average polymorphic band ratio was 81,40%. Avarage 4,26 polymorphic bands per primer was obtained. The highest genetic distance (320,766) was detected between C18 and C22, while the highest genetic distance (27,100) was observed between C14 and C17 types. These results appeared to be beneficial in walnut breeding.