II. İrakli Dönemi Gürcistan'ın askeri ve siyasi faaliyetleri
Political and military aspects of Georgia during the era of Irakli II
  1. Tez No: 335183
  2. Yazar: SİNEM ÖZYÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHATTİN ŞİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II.İrakli, Gürcistan, Osmanlı Devleti, Rusya, İran, İrakli II, Georgia, the Ottoman Empire, Russia, Iran
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Gürcistan ilk çağlardan itibaren insanların ilgisini çeken bir bölge olmuştur. Bu ilgi bugün hala devam etmektedir. Bu bölge Osmanlı Devleti ve İran?ın mücadele sahası iken daha sonraları Rusların yayılma planlarının da bir parçası haline gelmiştir. Gürcistan?ın XVIII. Yüzyılda Tiflis Hanı II. İrakli zamanında geçirdiği siyasi ve askeri meseleler tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Birinci bölümde konunun daha iyi anlaşılması amacıyla tezimize konu olan dönemden önce Kafkasya ve Gürcistan?ın adı, coğrafi konumu, Jeopolitik ve Jeostratejik önemi, burada yaşayan halklar ve Osmanlı Devleti, Rusya ve İran?ın XVIII. Yüzyıla kadar olan süreçte Kafkaslar ve Gürcistan için verdikleri mücadelelere değinilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Rus Çarı I. Petro döneminden başlayarak Rusya?nın 1801 yılında Gürcistan?ı kendi himayesi altına almasına kadar olan süreçte geçen askeri ve siyasi olaylar değerlendirilmeye çalışılmış, Rusların doğu siyasetleri ve bu siyaset doğrultusunda ilerlemeleri ve Rusya?nın II.İrakli ile münasebetleri anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Nadir Şah döneminde Osmanlı-İran mücadelelerinde Gürcistan?ın durumu, Nadir Şah?ın ölümünden sonra başa geçen Kerim Han ve Ağa Muhammed Şah Kaçar dönemlerinde meydana gelen Osmanlı-İran mücadeleleri, İran ile Osmanlı Devleti?nin Gürcistan politikaları ve II.İrakli ile olan münasebetleri anlatılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise Nadir Şah?ın ölmesinden sonra bağımsızlık kazanan Azerbaycan hanlıklarının ortaya çıkmaları, umumi tarihleri, Osmanlı Devleti ile Rus-Gürcü bloğuna karşı ittifak kurmaya çalışmaları ve hanlıkların II.İrakli ile münasebetleri anlatılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak konu ile ilgili elde edilen araştırmaların incelenmesi ile II.İrakli döneminin yani XVIII. Yüzyıl?ın ikinci yarısında Gürcistan?da meydana gelen askeri ve siyasi olayların anlatılarak Gürcistan?ın bu dönem içerisindeki durumu, İran, Osmanlı Devleti ve Rusya gibi büyük devletlerin Gürcistan üzerindeki mücadeleleri ve bu durum karşısında varlığını sürdürmeye çalışan II.İrakli?nin uygulamış olduğu siyasetin sebepleri ve sonuçları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Georgia has been a region of interest since ancient times. This interest still continues. While, it was initially a battlefield between The Ottoman Empire and Iran, it later became a part of expansionist policies of The Russian Empire. My thesis deals wit the political and military aspects of Georgia experienced during İrakli II The khan of Tbilisi. In the first part, to be understood well, before the four periods, main points of my thesis, it is worth mentioning the names of Caucasus and Georgia, their geographical positions, geopolitics and geostrategic importance, people living there and finally the battles between Te Ottoman Empire, The Russian Empire and Iran until the 18th century to get the control of Caucasus and Georgia.. In the second part, political and military events from the era of Tsar Petro I to the year 1801 when Russia ruled over Georgia have been mentioned in addition to the relationship between Russia and İrakli II, Russian?s oriental policy and their goals related to this policy.. In the third part, Georgia?s condition during the era of Nadir Shah and the battles between The Ottoman Empire and Iran, after Nadir Shah reign the battles between The Ottoman Empire and Iran during the era of Kerim Khan and Muhammed Shah Aga, The Ottoman Empire and Iran?s policies related to Georgia have been clarified. In the fourth part, ensuing of Azerbaijan Khanates gaining their independence after the death of Naidr Shah, their general history, their efforts to ally with The Ottoman Empire against Russia-Georgia block and the relationship between the khanates and İrakli II have been explained. To sum up, after examining closely the era of İrakli II; that?s the political and military aspects of Georgia during the second part of the 18th century have been elucidated. In this way Georgia?s condition in this period, the battles between the Ottoman Empire, Iran and the Russian Empire over Georgia and the causes and effects of the policies of İrakli II following to continue his existence have been made clear.