Silifke Ovası seracılık işletmelerinde, su kaynaklarının kalite yönünden incelenmesi
Evaluation of irrigation water quality in greenhouses of Silifke Plain
- Tez No: 335294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MELİH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sulama suyu kalitesi, Silifke Ovası, toprak tuzluluğu, seracılık, Irrigation water quality, Silifke Plain, soil salinity, greenhouses
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, Silifke Ovasını temsil edecek sera işletmeleri topraklar ile ve bu toprakların sulanmasında kullanılan yeraltı su kaynaklarının sulama suyu kalitesi yönünden incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla, Ekim 2011-Mayıs 2012 tarihleri arasında sera işletmelerinin sulanması için kullanılan kuyulardan alınan su örnekleri ve bu kuyularla sulanan tarım arazilerinin 0-30 cm derinliklerden alınan toprak örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırma alanı toprakları kumlu killi tın?dan (SCL), tın?a (L) kadar değişiklik göstermiştir. Toprakların; pH değerleri 7,36-7,66, EC değerleri ise 375-3449 ?mhos/cm arasında, sulama sularının; pH değerleri 7,15-8,03, EC değerleri ise 437-2103 ?mhos/cm arasında değişmektedir. Su örnekleri ABD Tuzluluk Laboratuvarı Sınıflandırma sistemine göre C2 ve C3 sulama suyu sınıfında olup, orta ve yüksek tuzludur. Sonuçta sulama suları EC değerlerinin yüksek çıkmasının nedeni, yeraltı sularına deniz suyunun karışması olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine irrigation water quality of wells used in some greenhouses at Silifke Plain. For this purpose, water samples were taken during periods of October 2011- May 2012. In addition, soil samples were obtained from 0-30 cm soil depths of lands where used these irrigation waters. In both water and soil samples, physical and chemical analysis were performed. The results showed that soil texture in research areas varied from Sand-Clay-Loam (SCL) to Loam (L). The pH and Electrical Conductivity ( EC) of the soils varied from 7.36 to 7.66 and from 375 to 3449 ?mhos/cm, respectively. The pH and Electrical Conductivity (EC) of the irrigation water varied from 7.15 to 8.03 and from 437 to 2103 ?mhos/cm, respectively. Those water qualities were classified as C2 and C3 according to United State of America Salinity Laboratory and were moderate and high salinity level. In conclusion, EC values were found high since sea water can be mixed to the groundwater reservoir.