Sürekli değişken transmisyon sisteminin hız oranı kontrolü için bulanık mantık kontrol organı dizaynı
Fuzzy logic controller design for continuously variable transmission system speed ratio control
- Tez No: 335399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL ESKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürekli değişken transmisyon, PID, Bulanık mantık, Hız oranı, Continuously variable transmission, PID, Fuzzy logic, Speed ratio
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yaklaşık bir yüzyıldan fazla süren araştırma ve geliştirme neticesinde, içten yanmalı motorlar neredeyse mükemmel bir hale gelmişlerdir. İçten yanmalı motorlardaki bu gelişmeyle birlikte, otomotiv üreticileri alternatif enerjiyle çalışan taşıtların tasarımı üzerinde araştırma yapmaktadırlar. Bununla birlikte, ideal bir ara çözüm içten yanmalı taşıtların genel verimliliğini artırmaktır. Bunun için potansiyel bir çözüm ise eski bir fikir olmasına rağmen son zamanlarda otomotiv üreticileri için umut haline gelen, sürekli değişken transmisyon (SDT) sistemidir. SDT sistemi hız oranını sürekli değiştirerek motorun verimliliğini artırır. SDT sistemi geleneksel hareket iletimi sistemleriyle karşılaştırıldığında yakıt tüketim miktarını azaltmakta, hızlanmayı iyileştirmekte ve egzoz emisyonlarını azaltmaktadır. Ayrıca vites geçişleri esnasında geleneksel otomatik viteslerde meydana gelen sarsıntılar SDT sisteminde meydana gelmez. Bu tez çalışmasında, SDT sisteminin tarihçesi, yapısı ve çeşitleri hakkında bilgi verilmiş, avantaj ve dezavantajları açıklanmış. Daha sonra sistemin dinamik denklemlerinden yararlanılarak Matlab/Simulink programı vasıtasıyla SDT sisteminin modeli oluşturulmuştur. Sistemin dinamik davranışı incelenerek, kontrolünde geleneksel (PID denetleyici) ve modern kontrol teknikleri (Bulanık Mantık denetleyici) uygulanmıştır. Simulink programında oluşturulan model üzerinden simülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçları grafikler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
After nearly more than a century of research and development, internal combustion engines, have become almost perfect. Along with such improvement in internal combustion engines, automotive manufacturers are conducting research on design of alternative fuel vehicles. Nevertheless an ideal interim solution is to increase overall efficiency of internal combustion vehicles. A potantial solution to achieve that is using continuously variable transmission system which, despite being an old idea, has recently become a hope for automotive manufacturers. CVT system, by continuously varying speed ratio, raises vehicle efficiency. CVT, compared with conventional transmission systems, reduces fuel consumption, enhances acceleration and decreases exhaust emissions. Also, shocks which occur during gear shift in conventional automatic gears do not occur in CVT systems. In this thesis study, history, structure and types of continuously variable transmission systems (CVT) are covered, advantages and disadvantages of CVT are mentioned. Then, utilizing dynamic equations of the system, CVT model is created by means of Matlab/Simulink program. Dynamic response of the system is analyzed and conventional control (PID control organs) and modern control methods (Fuzzy Logic Control) are applied in controlling the system. Simulations are carried out based on the model which is created in Simulink. Obtained simulation results are presented by graphs.