Kilis'te açık yeşil alanlar ve park nitelikleri
Open green areas in Kilis and park qualities
  1. Tez No: 335405
  2. Yazar: MURAT YÜCEKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel yeşil alanlar, Kilis, niteliksel ve niceliksel yeterlilik, Urban green areas, Kilis, qualification and quantification competence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yeşil alanlar, rekreasyon ve dinlenme gibi kullanımlarının yanında kentlere estetik bir değer kazandırmakta ve kentsel yaşam kalitesini artırmaktadır. İnsanlara daha nitelikli yaşam alanları sunabilmek için yapılaşmış çevreler ile yeşil alanların dengeli bir dağılım içinde olması gerekmektedir. Kentsel yeşil alanların varlığı, ekolojik dengeyi sağlamak, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevreler oluşturmak, temiz hava temini gibi birçok işlevinden dolayı kentler için son derece önemlidir. Bu bağlamda kentsel yeşil alanların niceliksel ve niteliksel yeterliliklerinin incelenmesi ve irdelenmesi önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, kentsel yeşil alanların farklı tanımlarına, işlevlerine, sınıflandırılmalarına, dünyada ve Türkiye?de kabul edilen niceliksel standartlara ve literatür taraması yapılarak genişletilen niteliksel ölçütlere yer verilmiştir. Kilis kenti yeşil alanları hakkında genel bilgiler verilmiş ve niceliksel yeterlilikleri ile parkların niteliksel yeterlilikleri Kilis kenti örneğinde incelenmiştir. Bu incelemelerle birlikte, kent içerisindeki üç parkta yapılan anketler değerlendirilmiş ve Kilis kenti yeşil alanları ile ilgili veriler elde edilmiştir. Bu veriler ve değerlendirmeler birbirleriyle karşılaştırıp, sentezlenerek Kilis kenti yeşil alanlarının dengeli dağılımı, yapılaşmış çevrelerle bir bütünlük oluşturabilmesi ve kentin yaşam kalitesini yükseltmesi açısından niteliksel ölçütleri odak noktasına alarak çeşitli öneriler verilmiş ve sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Green areas give an aesthetic value to cities and enhance the quality of life as well as their usage such as recreation and relaxion. Built up areas and green lands should be distributed in a balanced way in order to offer people more qualified living spaces. The existence of green lands are very crucial for cities because of many functions such as providing ecological balance, constructing sustainable and livable environments and supplying fresh air. So the examination and investigation of the urban green lands is becoming a necessity. This thesis include different definitions, functions, classifications, qualitative standarts accepted in Turkey and in the world, and the quantitative standarts expanded by literature review. General information is given related to Kilis and the qualitative and quantitative competence of the parks are investigated in the example of Kilis. With these investigations, the surveys conducted in three parks are evaluated and data are held on the green areas of Kilis city. Various suggestions are given in terms of quality standarts such as showing the balanced distribution of the green lands of Kilis city, constituting an integrity with built up environments and improving the quality of life; and it is aimed to reach a conclusion by synthesizing the data and comparing the assessments with each other.