Dental implant uygulaması öncesi sinüs tabanı agumentasyonunda Gen-Os ve Mp3 greftlerinin klinik ve histopatolojik olarak karşılaştırılması
Clinical and histological comparison of Gen-Os and Mp3 graft products for sinus floor augmentation before dental implant treatment
  1. Tez No: 335485
  2. Yazar: SELEN IŞIK ADİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. C. BAHADIR GİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sinus, dental implant, sinus agumentasyonu, ksenogreft, kemik, histopatoloji, sinus, dental implant, sinus augmentation, xenogreft, bone, histopatology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Maksillada dişsiz posterior bölgelerde maksiller sinüsler dental implantuygulaması için dikkat edilmesi gereken önemli anatomik oluşumlardır. Posteriorbölgedeki diş çekiminden sonra maksillanın rezorpsiyon sürecinin yanısıra sinüsünpnömatizasyonu ile bir miktar kemik kaybı meydana gelir. Bu durum; dental implantuygulaması öncesi kemik agumentasyonu cerrahisi ile yeterli kemik yüksekliğininsağlanmasını gerektirmektedir. Maksilla posterior bölgede dental implant uygulamasıiçin alveol kemiği yüksekliğinin arttırılmasında en çok kullanılan teknik maksillersinus tabanının agumentasyonudur. Posterior maksillada yeterli alveol yüksekliğinisağlamak için sinus tabanının greftlenmesinde otojen greftlerin yanı sıra değişikiçerikli birçok greft materyali (allogreftler, ksenogreft ve alloplastik greftler..) tekbaşına veya kombine bir şekilde kullanılabilmektedir. Sinüs agumentasyonu sonrası6. ayda radyolojik muayeneler ile tespit edilen başarılı kemik oluşumu sonrası dentalimplant uygulamaları yapılabilir.Çalışmamızda dental implant uygulaması öncesi sinus tabanı elevasyonu vesinus tabanının greftlenmesinde benzer ama farklı içerikli iki greft maddesininkullanılması ve daha sonrasında oluşan kemik yüksekliğinin radyolojik olarakdeğerlendirilerek, dental implant uygulaması sırasında implant bölgesinden trefinfrez yardımıyla alınan kemik örneklerinin histopatolojik olarak incelenmesiplanlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The maxilla is more frequently edentulous than the mandible among personsedentulous in one arch. The localization of the sinuses are very important as ananatomic landmarker in edentulous maxillas for the application of dental implants .The available bone is lost from the inferior expansion of the sinus after tooth loss. Sosome preprostetic surgery must be needed for the insertion of dental implants.Grafting the floor of the maxillary sinus has become the most common surgicalintervention for increasing alveolar bone height prior to the placement of endosseousdental implants in the posterior maxilla. (The most important of these treatments issinus floor augmentation. By sinus floor augmentation surgery, the available boneheight can be increased and the bone density can be changed partially.) Manybiomaterials(in different types such as putty, granules.) (demineralized freeze-driedbone powder, beta tricalcium phosphate and xenograft hydroxyapatite and allcombinations of these) are proposed for sinus floor lifting and grafting in theposterior maxilla for insufficient bone volume near the autogenous grafts. Sixmonths later after the sinus augmentation the bone must be considered byradiologically and then reconstruction can be done by the dental implants.In this study, we research the success of the osteobiol grafts in sinusaugmentation with the application of dental implants and also we evaluate the heightand the density of the bone which is formed after the sinus floor augmentation byusing the osteobiol.