Diyarbakır, Mardin ve Elazığ illerinde meyve ağaçlarında bulunan Coleoptera takımına ait türler ve yayılış alanlarının saptanması
The determinaton of Coleoptera species on fruit trees and theirs distribution areas in Diyarbakır, Mardin and Elazığ provinces
  1. Tez No: 335512
  2. Yazar: VEYSİ MARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Fruit Trees, Harmful Insects, Beneficial Insects
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illerinde meyve ağaçları üzerinde bulunan zararlı ve faydalı Coleoptera türlerini belirlemek amacıyla 2010-2012 yılları arasında yürütülmüştür. Zararlı ve yararlı türleri belirlemek için darbe yöntemi ve göz ile kontrol yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda 9 familyaya bağlı 22 cinse ait toplam 25 zararlı tür ile 2 familyaya bağlı 14 cinse ait toplam 17 yararlı böcek türü tespit edilmiştir. Zararlı türlerden Agrilus roscidus Kiesenwetter (Buprestidae), Anthonomus amygdali Hustache, Polydrusus roseiceps Pesarini, Phyllobius spp. (Curculionidae), Scolytus amygdali Guerin ve Scolytus rugulosus (Muller) (Scolytidae) yoğunluğu en yüksek ve zararı en önemli türler olarak belirlenmiştir. Sphenoptera tappesi Marseul (Buprestidae) ile Tatianaerhynchites aequatus (Linnaeus) (Rhynchitidae) türlerinin yoğunluğunun düşük olduğu ancak meyve ağaçlarına verdikleri zararın önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada Corsyra fusula, Elazığ ve Mardin illerinde badem ve mahlep?te ilk kayıt olarak tespit edilmiştir. Yararlı türlerden Adalia fasciatopunctata revelierei Mulsant, Coccinella septempunctata (L.), Oenopia conglobata (L.), Pharoscymnus pharoides Marsh., Scymnus inderihensis Mulsant ve Scymnus (Pullus) subvillosus (Goeze) (Coccinellidae) yoğunluğu en yüksek türler olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Coleoptera, Meyve Ağaçları, Zararlı Böcek, Yararlı Böcek.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the harmful and benefical Coleoptera species on fruits between 2010-2012 in Diyarbakır, Elazığ and Mardin provinces. In the study, visual inspection and stroke method were used to determination of harmful and predator species. As a result of the study, a total of 25 harmful species belonging to 22 genera and 9 family and 17 beneficial species belonging to 14 genera and 2 family were determined. Agrilus roscidus Kiesenwetter (Buprestidae), Anthonomus amygdali Hustache, Polydrusus roseiceps Pesarini, Phyllobius spp. (Curculionidae), Scolytus amygdali Guerin and Scolytus rugulosus (Muller) (Scolytidae were determined as the most abundant and important harmful species in the working area. Sphenoptera tappesi Marseul (Buprestidae) and Tatianaerhynchites aequatus (Linnaeus) (Rhynchitidae) showed low density, but it is observed that theirs damage is important. In this study Corsyra fusula (Carabidae) is first record on almond and mahaleb in Elazığ and Mardin provinces. Adalia fasciatopunctata revelierei Mulsant, Coccinella septempunctata (L.), Oenopia conglobata (L.), Pharoscymnus pharoides Marsh., Scymnus inderihensis Mulsant and Scymnus (Pullus) subvillosus (Goeze) (Coccinellidae) determined as the most abundant beneficial species in the working area.