Diyarbakır yöresinde çeltik yetiştiriciliğinde organik tarım olanaklarının araştırılması
The research of the potentialities of organical agriculture in rice farming in Diyarbakır area
  1. Tez No: 335513
  2. Yazar: ŞERİF KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik çeltik, organik tarım, çeltik tarımı, verim ve verim unsurları, Organic rice, rice cultivation, organic cultivation, yield and yield components
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Son yıllarda organik tarım dünyada hızla yayılmaktadır. Türkiye organik üretim için çok uygun ekolojik şartlara ve yüksek ihraç potansiyeline sahip olmasına rağmen, dünya organik gıda pazarındaki payı çok düşüktür. Karacadağ bölgesi arazilerinin büyük çoğunluğu taşlık arazi olduğundan ve çeltik tarımı aynı tarlaya 2-7 yılda bir ekildiğinden bölge aşırı sentetik gübre ve kimyasal ilaç kullanılarak kirlenmemiştir. Diyarbakır ilinde organik çeltik tarımının olanaklarını belirlemek ve organik tarıma geçişte çiftçiler için örnek teşkil etmesi amacıyla 2011 yetiştirme döneminde organik ve konvansiyonel tarım olarak yürütülen bu araştırmada; materyal olarak Karacadağ yerel çeltik çeşidi ve Osmancık-97 çeşidi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda uygulamalar arasındaki farklılıklar; organik uygulamalar çiçeklenme gün sayısı, olgunlaşma gün sayısı, bitkide kardeş sayısı, salkımda tane sayısı ve salkımda tane ağırlığı yönünden konvansiyonel uygulamalara göre üstün değerler göstermiştir. Fakat bitki boyu ve m²'de salkım sayısı yönünden konvansiyonel uygulamaların gerisinde kaldığı gözlenmiştir.Uygulama ile çeşit interaksiyonları birim alan tane verimi yönünden istatistiki olarak önemli çıkmış ve en yüksek tane verimi (543.33 kg/da) Karacadağ çeşidinden organik uygulamada elde edilmiştir.Karacadağ çeşidinin incelenen tüm özelliklerde en yüksek değeri vermiş, sadece bin tane ağırlığı yönünden Osmancık-97 çeşidinin gerisinde kalmıştır. Karacadağ çeltik çeşidinin organik tarımda kullanılması ile bölgede organik çeltik tarımının yaygınlaştırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, organic agriculture has expanded rapidly in the world. Although, Turkey has suitable ecologic conditions and export potential for organic production, the share of Turkish organic products in the world market is significantly low. Due to the stony fields, in the most of the Karacadağ Region?s lands and it has been cultivated rice once in 2-7 year in the same field, hence the region hasn?t been polluted by using synthetic or chemical fertilizers. This Project will be performed in an effort to the determination of the possibility of organical rice agriculture and be a model for farmers in the course of the organical farming transit in Diyarbakır province in 2011 growing season using as materials of Karacadağ local variety and Osmancık-97 breeding cultivar in the conventional and organical agriculture conditions.As the result of research, the number of days blooming, the number of days maturity, the number of tiller per plant, the number of grain per panicle and grain weight in a panicle in organical agriculture treatments showed superior values according to conventional agriculture treatments, but plant height and the number of panicle in meter square of organical treatments falled behind of conventional treatments.Treatment and cultivar interactions of unit area grain yield were found significant statistically and the highest grain yield (5433.3 kg/ha) was obtained from Karacadağ rice variety in organical treatment.Karacadağ varieties showed the highest values in all characteristics observing, except for thousand grain weight. With using of Karacadağ varieties in organical agriculture, in region organical rice cultivation can be expanded prevalently.