Diyarbakır koşullarına uygun şeker mısır (Zea mays L. saccharata Sturt.) çeşitlerinin belirlenmesi
Determination of sweet corn (Zea mays L. saccharata Sturt.) varieties for Diyarbakır conditions
  1. Tez No: 335514
  2. Yazar: ÖNDER ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker mısır, Çeşit, Verim, Sweet corn, Cultivar, Yield
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, 2011 yılı yaz döneminde Diyarbakır'da yürütülmüştür. Denemede farklı kurum ve kuruluşlardan temin edilen Merit, Martha, Vega, Lumina, Jubile, SF-201, Sweet Corn ve Kompozit Şeker çeşitleri kullanılmıştır.Araştırmada amaç, Diyarbakır bölgesine uygun ve verimi yüksek şeker mısır çeşitlerini belirlemektir. Bu amaçla çeşitlerde bitkide koçan sayısı, kavuzlu yaş ağırlık, kavuzsuz yaş ağırlık, koçanda sıra sayısı, sırada tane sayısı, koçan uzunluğu, koçan eni, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, birim alan tane verimi, koçanda yaş tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, SÇKM (Suda Çözünen Kuru Madde) miktarı, SPAD değeri ve uç boşluk uzunluğu değerleri incelenmiştir.Araştırma bulgularına göre; SÇKM miktarı, SPAD değeri ve uç boşluk uzunluğu değerleri hariç diğer öğeler bakımından çeşitler arasında farklılık ortaya çıkmıştır.Kavuzlu yaş ağırlığı ve kavuzsuz yaş ağırlığı Martha (232g) ile Merit (164 g) çeşitlerinde en yüksek değeri vermiştir. Birim alan tane verimi ve koçanda yaş tane ağırlığı yönünden en yüksek sonuç veren çeşit Merit (913.3 kg/da-106.1 g/koçan) olmuştur. Taze tane verimine yönelik yapılacak yetiştiricilikte bölge için Merit çeşidinin uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at Diyarbakir conditions during 2011 summer season. Merit, Martha, Vega, Lumina, Jubile, SF-201, Sweet Corn and Kompozit Şeker cultivars were used as material.The aim of this study is to determine the high yielding and suitable sweet corn cultivars for Diyarbakir regions. Number of ear per plant, fresh husked ear weight, fresh dehusked weight, thousand kernel weight, kernel rows per ear, number of kernel per row, ear lenght, ear width, first ear height,plant height, grain yield per unit area, fresh kernel weight, soluble solid contents, SPAD value, the lenght of unfilled ear-tip were investigated in cultivars.According to results, differences were observed between cultivars for all investigated characters except soluble solid content SPAD values and tip space lenght.The highest fresh husk and dehusk weight were obtained from Martha (232 g) and Merit (164 g). Merit had the highest values (913.3 kg/da- 106.1 g/ear) for grain yield per unit area and fresh kernel weight. It is determined that Merit is a suitable variety for cultivation of fresh kernel yield.