İkinci ürün koşullarında farklı ekim zamanlarının pamuğun (Gossypium hirsutum L.) agronomik ve teknolojik özellikleri üzerine etkisi
The effects of different planting date on agronomical and technological properties in cotton (Gossypium hirsutum L.) under short season production conditions
  1. Tez No: 335534
  2. Yazar: FATMA ORHAN BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALİ KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci ürün pamuk, ekim zamanı, verim ve lif kalite özellikleri, Cotton product in short season conditions, sowing date, yield and fiber guality properties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, buğday sonrasında ikinci ürün olarak yetiştirilen pamukta (Gossypium hirsutum L.) farklı ekim zamanlarının pamuğun bazı tarımsal ve teknolojik özellikleri üzerine etkisinin saptanması amacıyla, 2012 yılında Aydın koşullarında yapılmıştır. Çalışmada materyal olarak erkenci olgunlaşma grubuna ait 10 pamuk çeşidi/hattı (Özbek 100, Özbek 105, Cosmos, ST 373, Flash, Flora, Gloria, Julia, Famosa çeşitleri ve ADÜ Erkenci hattı) kullanılmıştır. Ekim 1 Haziran ve 15 Haziran tarihlerinde yapılmak üzere deneme, iki faktörlü tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, morfolojik, agronomik ve teknolojik olmak üzere on altı özellik incelenmiştir. Ekimin gecikmesiyle bitki boyu, odun dalı, meyve dalı, koza sayısı, koza kütlü pamuk ağırlığı ve kütlü pamuk veriminin önemli oranda azaldığı; taraklanmanın daha erken olduğu, çiçeklenmenin ise önemli oranda geciktiği ayrıca önemli oranda daha ince liflerin meydana geldiği saptanmıştır. Verim yönünden çeşitler arasında önemli farklılık olmamasına karşın, en iyi performansı Cosmos, ST 373, Gloria ve Famosa çeşitleri ile ADÜ Erkenci hattı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was made in 2012, in Aydın conditions in order to determine the effects of different sowing dates on agricultur a land technological properties of cotton grown as a after cropt after wheat. In this study, as the material, 10 cotton varieties/lines ( Ozbek 100, Ozbek 105, Cosmos, ST 373, Flash, Flora, Gloria, Julia, Fomosa, varieties and ADÜ Pure Line) which belongs to earliest group have been used. On 1 June and 15 June; the trail, according to the randomized complete block design with two factors, has been established as three replications. In this study; sixteen features, including morphological, agronomical and technological, are examined. As a result of the delay in sowing, it is observed that there is a considerable decrease in plant height, branch wood, fruit branch,number of cocoons, seed cotton weight per cocoons and seed cotton yield; that scalloping is earlier, that flowering is delayed significantly, and also that finer fibers occurred in considerable amount. Althought here was a significant difference among the varieties in terms of efficiency, ADÜ Pure Line shows the best performance with the varieties of Cosmos,ST 373, Gloria and Famosa.