1946 genel seçimlerinin izmir'de uygulanması
1946 general selection analysis in İzmir
  1. Tez No: 336001
  2. Yazar: NAZIM ÖZKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: CHP, İzmir, 1946 Seçimleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezin amacı 1946 genel seçimleri öncesi, yerel siyasetin öneminin artmasıyla birlikte partilerin teşkilatlanmaları, seçim propagandaları, yerel planda iktidar muhalefet sürtüşmesi, seçim sonuçlarının doğurduğu ciddi şüpheler ve itirazları objektif bir gözle değerlendirmek olmuştur. Bir diğer deyişle dönemin temel tartışma konularını yoğun olarak içinde barındıran ve önemli bir merkez olan İzmir?in, 1946 seçimleri sürecinde ülke genelinde ses getiren siyasi mücadelesini ele alıp, demokratikleşme sürecinde Türkiye?nin siyasi rejimine nasıl bir katkısı olduğunun tespiti hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci el kaynaklara dayanmasına özen gösterilmiştir. Hem dönemin genel havasını yansıtması, hem de dönem gazete/dergi yazarlarının siyasi kimliklerinden ötürü, basında çıkan haber ve makaleleri ön plana çıkaran bir anlayış tercih edilmiştir. Genel olarak 1946 seçimleri öncesi partilerin İzmir?de teşkilatlanmaları, seçim sürecinde yapılan faaliyetler ve seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte yaşanan olağanüstü olaylar gibi konuları araştırdığımız bu tez çalışmasında, daha çok gazetelerden ve dönemin önde gelen isimlerinin anı kitaplarından yararlanılmıştır. Bu yayınlar arasında ulusal basından; Cumhuriyet, Ulus, Vatan, Akşam, Yeni Sabah, yerel basından; Anadolu, İzmir, Yeni Asır gazeteleri temel alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis with the increasing importance of local politics before the 1946 general elections, political parties and other organizations, election propaganda, friction between the local government and the opposition in the election results have been engendered serious doubts and objections to evaluate an objective eye. Izmir, the main discussion topics of the period was an important center in the host intensively. Izmir, in the process of elections, the political struggle of 1946, taking into account that the contribution of the process of democratization is to determine how Turkey's political regime. While care has been taken based on first-hand sources in our study. Reflect the overall ambiance of the period, as well as the period for newspaper / magazine media news and articles for writers of political identity that emphasizes an understanding has been preferred. In our investigation, in general, the activities of the parties in the selection process organized and analyzed in Izmir. Also the extraordinary events that occur after the results of the elections investigated. The leading names in the papers and books of the moment is often used. These publications are in the national press of the Cumhuriyet, Ulus, Vatan, Akşam, Yeni Sabah, the local press, Anadolu, İzmir, Yeni Asır, on the basis of the papers examined.