İnsan kaynakları yönetiminde çalışanların performansının değerlendirilmesi süreci ve otel işletmelerinde bir uygulama
Performance appraisal process of employees in human resource management and an application in hotel industry
- Tez No: 336002
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans, Performans Değerlendirme Süreci, Human Resource, Human Resource Management, Performance, Performance Appraisal Process
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsan kaynakları yönetimi günümüz işletmelerinin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biridir. İşletmelerin ana kaynağı olan insanın temininde rol oynayan başlıca departman insan kaynakları departmanı olmaktadır. Çalışanların seçilmesi, temin edilmesi, oryantasyon işlemlerinin yapılması ve performans değerlendirmesi gibi pek sürecin işlemesinin temelinde insan kaynakları yönetimi yer almaktadır. Bu süreç içerisinde yer alan performans değerlendirme, sadece çalışanların performanslarını değerlemek için değil aynı zamanda çalışan ve yönetici arasındaki bağın da kuvvetlenmesini sağlayacak bir süreçtir. Performans değerlendirmesi, işletmelerin başarılı olmalarına katkı sağlayacak önemli konulardan biridir. Doğru olarak uygulanan bir performans değerlendirmesi, başarılı bir performans yönetimini ve beraberinde işletmenin başarısını getirecektir. Bu çalışmanın amacı, öncelikle insan kaynaklarının tanımını yaparak, insan kaynakları departmanının işletmelerdeki önemini vurgulamak ve daha sonrasında ise performans değerlendirme sürecine giriş yaparak, performans değerlendirme süreci hakkında bilgi vermektir. Çalışma otel işletmelerinde yapılan bir anket uygulaması ile desteklenmekte ve anket vasıtasıyla çalışanların performans değerlendirme sürecine karşı olan tutumlarını belirlemektir. İlaveten, demografik özellikler de dikkate alınarak, performans değerlendirme algısına olan etkisi incelenmiştir. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anketlerin değerlendirilmesinde SPSS 13.0 for Windows paket programı kullanılmış, demografik özelliklerin, performans algılamaları arasındaki farklılıkların belirlenmesi için, Bağımsız T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Kruskal-Wallis Testi yapılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde çalışanların ve yöneticilerin görüşleri ortaya konmuş ve yönetici kademesinde ki bireylerin performans değerlendirmesine daha fazla önem verdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Human resource management is one of the necessary needs of today?s business. Human resource management department has a very important role for supply of the human being to main resources of companies. Human resource management department has fundamental role for personnel recruiting, orientation and performance appraisal and so on. The performance evaluation within this process, it?s not only for evaluate of employees performance therewithal it?s important to get strengthening of the bond between employee and employer. Performance evaluation is one of the important matters for companies getting successful. If the companies can use to performance evaluation correctly, it?s bring to successful performance management and then bring success of the company. The aim of this study to give some information about human resource management and underline important of human resource department is then make prelude to performance evaluation and give some information about performance appraisal process. The study is supported with a survey at hotel companies. The survey purpose to understand, what employees think about to performance appraisal are. In addition to, try to figure out of the perception of the performance evaluation with using to demographical characteristics. Search of literature and survey method were utilized while to study was preparing. SPSS 13.0 for Windows was used for rating to surveys. Independent T Test, Anova and Kruskal-Wallis Test has made for understand to difference between demographical characteristics and perception of the performance appraisal. As a result of the study, the survey showed opinion to employee and employer about to performance appraisal eventually, emerged to the person who works in a managerial position is give more importance to performance appraisal process.