Hz.İbrahim'de Allah inancı ve din duygusu
Prophet Abraham's faith and religious feeling
- Tez No: 336051
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hz. İbrahim, İnanç, Allah İnancı, Din Duygusu, Prophet Abraham, Belief, Belief in God, Religious Feeling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada Hz. İbrahim'in Allah inancını ve din duygusunu, Kur'an-ı Kerim'deki ilgili ayetleri dikkate alarak ve din psikolojisinin temel kavramları ekseninde incelemek hedeflenmiştir. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı, yöntemi ve kavramsal çerçevesi belirtilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde ise; Hz. İbrahim'in hayatı ve yaşadığı dönemin inanç-kültür yapısı, İbrahim (as) ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de ve temel kaynaklarda sunulan bilgiler esas alınarak ve Kur'an kıssalarının Allah inancını ve din duygusunu pekiştiren rolleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Hz. İbrahim'de Allah inancı ve din duygusu, din psikolojisinde esas olan kavramlar ekseninde ele alınmıştır.Sonuç bölümünde ise araştırmamız sonucunda ulaşılan kanaatler zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we have aimed to examine the religious feeling and faith of the Prophet Abraham, by taking into account the Quranic verses and hadith narrations in relation to the basic concepts of psychology of religion. This study is structurally composed of an introduction and two chapters.In the introduction; the purpose, methodology and conceptual framework of this study is put forth.In the first chapter, Quranic story of Prophet Abraham and other stories reported in the Quran and hadith narrations taken up. Afterwords, they have examined by considering their role on belief in God and religious feeling of human beings.In the second part of study, religious feeling of Prophet Abraham and His faith in God is discussed on the axis of basic concepts of psychology of religion.In the conclusion, the outcome of our research is cited.