Nisâ sûresinin kırâat-i aşere açısından tahlili
The analyzation of surat al-Nisa in the light of ten mutawatir recitations
  1. Tez No: 336083
  2. Yazar: YAŞAR AKASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur?ân, Kırâat, Aşere, Farklılık, Mana, Usûl, Qur?an, Ten Mutawatir Recitations, Discrepancy, Meaning, Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Kırâat tarihinde önemli bir yer tutan kırâat-i aşere açısından Nisâ sûresini tahlil ettiğimiz çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmamızın önemi, amacı, kapsamı ve metodu hakkında bilgi verile-cektir. Birinci bölümde, çalışmamıza temel teşkil eden kırâat ilmine yönelik ve konu-muza altyapı olması bakımından kırâat birikimine dair kavramlara dayalı bilgiler aktarı-lacaktır. Ülkemizde kırâat anabilim dalının kısa süre önce bağımsız bir alan olması ve bu çalışmanın bir kırâat çalışması olması hasebiyle de kırâat tarihi, imamları, ekolleri ve çeşitleri ele alındıktan sonra Kur?ân kırâatindeki ihtilafın nedenleri ve kırâatlerin mana açısından Kur?ân?la olan ilişkisi üzerinde durulacaktır. Ayrıca kırâat-i aşerenin İslâmî ilimler ile ilişkisini göstermesi bakımından tefsir, fıkıh ve kelâm ilmine etkisine yer verilecektir.Yine bu bölümde, Kur?ân tilâvetinde aynı kelimenin sadece telaffuzuna yansıyan fakat manasında bir değişikliğe neden olmayan fonetik içerikli farklılıklara dair kavramlar örneklerle birlikte izah edilecektir. Manaya etki eden okuyuşların ise nerelerde ve hangi kelimelerde değişiklik gösterdiği de bu bölümde ortaya konarak değişikliğe konu olan kelime, cümle veya harekelerin neye göre farklılık gösterdiği üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde ise, Nisâ sûresine ilişkin genel bilgilerle sûre tanıtıldıktan sonra, ken-dinden önceki ve sonraki sûrelerle münasebeti, sûreden çıkarılabilecek prensipler ve hükümlere yönelik sûre tahlil edilecektir.Çalışmamızın üçüncü bölümünde, kırâat-i aşere esas alınarak Nisâ sûresindeki kırâat farklılıkları tespit ve tahlil edilecektir. Ardından, söz konusu farklılıklardan Kur?ân ah-kâmına etki eden okuyuşlar, fıkıh mezheblerinin konuya ilişkin görüşleri ile birlikte ele alınacaktır. Bu bölümün sonunda ise sûredeki telaffuza dair usûl farklılıklarının söz ko-nusu olduğu lafızlar tesbit edilip gösterilecektir. Sonuç bölümünde ise, elde edilen veriler eşliğinde sûre, kırâat-i aşere yönünden ve ra-kamsal açıdan değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Our study, which analyses Surat al-Nisa in the light of ten mutawatir recitions, consists of three main chapters except introduction and conclusion sections. In the introduction; importance, purpose, scope and method of our study will be explained. Then, in the first chapter, basic notions and informations of the science of recitation will be presented. For that aim, the history of the science of recitation, its imams and ecoles will be introduced firstly, then causes of different recitations and their affects on the meaning of the verses will be discussed.In the second chapter, after presenting general information on surat al-Nisa, its relationship with previous and subsequent suras and principles, which can be reached according to its provisions, will be examined.In the third chapter, different recitation types of Surat al-Nisa will be detected and analysed based on ten mutawatir recitations. Afterwards, their affect on the Ahkam al-Qur?an will be addressed with the convictions of the prominent scholars of Islamic Law. In the conclusion, Surat al-Nisa will be evaluated, based on the data which is obtained during our research.