Stratejik Yönetim Dersinin öğrencilere iş dünyasında gerekli nitelikleri kazandırma düzeyi: Ankara Üniversitelerinde bir araştırma
The level of acquired qualification in the business environment strategic management course to the students: A study at Ankara University
  1. Tez No: 336374
  2. Yazar: BURCU GÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE SONGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim Dersi, İşletme Yönetimi Yüksek Lisans, Kazanılan Nitelikler, Stratejik Liderlik, Örnek Olay Yöntemi, Strategic Management Course, Business Administration Postgraduate Program, Acquired Qualifications, Strategic Leadership, Case Study Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ulusal refahın sağlanmasında önemli görev üstlenen örgütlerin yönetiminde görev alacak uzman yöneticilere olan ihtiyaç giderek artmaya başlamıştır. Sosyal Bilimler alanında verilen İşletme Yönetimi eğitimi de günümüzde küresel vizyona sahip kişiler yetiştirilmesini, evrensel bilgilere sahip bilgilerle donatılmasını sağlamaktadır. İşletme yönetiminde yüksek lisans eğitimi almak, iş dünyasında aranan elaman olmakla beraber, değişen dünya dinamiklerine uyum sağlamayı öğretirken, kişilerin, ekip çalışması, motivasyon, vizyon sahibi olma ve çevresel koşullara uygun cesur kararlar alabilen liderlik özelliklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Stratejik yönetim yaklaşımı ise yöneticiye geniş anlamda çevresel faktörlere bağlı olarak her sektör için geleceği uzun vadeli düşünme ve görme ufkunu kazandırmaktadır. Bu bağlamda Stratejik Yönetim dersi alan öğrencilere çalıştıkları veya çalışacakları örgütlerde, uzun dönemli başarıları belirleyecek kararları ve planları ortaya koyabilme becerilerine önemli katkı sağlayacaktır. Bu çalışma 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Ankara ilinde bulunan üniversitelerin İşletme Yönetimi yüksek lisans programlarında Stratejik Yönetim dersi alan 93 öğrenci kapsamında değerlendirilerek, incelenmiştir. Araştırma; Ankara ili üniversitelerinde Stratejik Yönetim dersi alan öğrencilerin stratejik yönetim kavramının; kaynakları etkili, verimli kullanabilecek, stratejik bir bakış açısı ile analiz, karar verme, uygulama ve kontrol niteliklerinin ne kadar kazandırıldığının tespiti amacı ile yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucuna göre, genel olarak Stratejik Yönetim dersinin stratejik bilinç, stratejik analiz, stratejik yönlendirme, strateji oluşturma, strateji uygulama, stratejik kontrol ve stratejik liderlik alt boyutları açısından öğrencilerin yüksek düzeyde nitelik kazanımına sahip oldukları gözlenmiştir. Ayrıca bu incelemede demografik özelliklerle beklenen nitelikleri kazanım alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Araştırma sonuçlarının incelenmesinde IBM SPSS 20 programı kullanılmıştır Kısaca denilebilir ki İşletme Yönetimi programında önemli bir yere sahip olan Stratejik Yönetim dersiyle öğrencilere iş dünyasında gerekli olan nitelikleri kazandıracak düzeyde öğretim verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The need to expert managers who will take charge in the management of the organizations which takes important responsibilities in the establishment of the national welfare has been growing. In this respect, Business Administration education which is provided in the field of Social Sciences help us to train people with a global vision and equip them with the realities of the world. Having postgraduate education in the business administration, will make students the wanted personnel in the business market. In addition to this, it teaches students to adapt themselves to the changing dynamics of the world, helps you to engage in team work, motivated work and working with and for a vision, and helps you to develop your leadership characteristics which can take decisions courageously as the environmental conditions let you. Strategic management approach aims to give the manager the skills to see and evaluate the prospects of each sector in the long term according to the environmental conditions. In this respect, the Strategic Management course will contribute its students to develop their skills with which they will put forward the plans and decisions that take them to the success in the future. This study is based on a survey applied in 2012-2013 education period to the 93 students who are getting the Strategic Management course as part of the Business Administration Postgraduate program at universities located in Ankara. The aim of the survey is to assess how much the students having Strategic Management course got the skills and characteristics of using the resources efficiently; to identify the degree of how much the skill of making analysis, making a decision, applying the decision and making the necessary controls have been gained. According to the result of the survey, it is observed that students who got the Strategic Management course have a clear strategic consciousness, the ability of strategic analysis, strategic guidance, strategy formulation, strategy application, strategic control and subcomponents of the strategic leadership. In addition, it has not been encountered a statistically meaningful difference among the subcomponents of the targeted characteristics which are expected in respect to the demographic specifications. IBM SPSS 20 program has been used to analyze the results of the study. In short, it can be clearly asserted that Strategic Management course which has an important place in the postgraduate program of Business Administration provides students with the education that they need to get the required specifications in the business environment.