Levulinik asit ve sodyum dodesil sülfatın ayrı ayrı ve bunların kombinasyonunun gıda endüstrisi açısından önemli bazı bakteriler üzerine olan antibakteriyel etkinliğinin incelenmesi
The study of the antibacterial efficacy of levulinic acid and sodium dodecyl sulphate's separately and in the combination over the bacterias which are important for food industr
- Tez No: 336795
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER UĞUR, DOÇ. DR. ALİ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Veteriner Hekimliği, Public Health, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Levulinik asit, Sodyum Dodesil Sülfat, Dezenfektan Etkinliği, Antimikrobiyel Etkinlik, Levulinic Acid, Sodium Dodecyl Sulfate, Disinfectant Efficiency, Antimicrobial Efficiency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gıda orijinli patojenler, gıda endüstrisinde kullanılan dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir. Günümüzde güvenilir olarak kabul edilebilecek yeni antimikrobiyel maddelere olan ilgi oldukça fazladır. Yakın zamanlarda yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, levulinik asit (LA) ve sodyum dodesil sülfatın (SDS) kombine kullanımlarının gıda patojenleri üzerine olan etkisinin dikkat çekici olduğu bildirilmektedir. Zararsız yapıları ve güvenilir olmalarından dolayı, projemizde tek tek ve kombine olarak bu maddelerin Salmonella Typhimurium (S. Typhimurium), Staphylococcus aureus (S. aureus), Escherichia coli (E. coli) ve Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Söz konusu dört patojen, dünyada meydana gelen gıda orijinli zehirlenmelerin çoğundan sorumludur. Araştırmamız temiz ortam şartlarında ve ortama organik madde katılarak oluşturulan kirli ortam şartlarında gerçekleştirilmiştir. % 1,5 LA ve % 0,5 SDS'nin ayrı ayrı ve kombine konsantrasyonları, seçilen dört gıda patojeni üzerindeki etkileri üç farklı temas süresi ile 21°C'de incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, % 1,5 LA ve % 0,5 SDS'nin kombine kullanılması sonucu her iki ortamda patojen yükü 5 log kob/ml'den daha fazla azalmış olsa da, ayrı kullanımlarında patojenlerin inaktivasyonunda kayda değer azalma sağlanamamıştır. Ancak, sadece SDS kullanımında 15. saniye sonunda L. monocytogenes düzeyi 7 log kob/ml azalmıştır. Sonuçta, söz konusu LA ve SDS kombinasyonunun incelenen patojenler üzerinde etkin olduğu belirlenmiş, geleceğe yönelik çalışmalarda farklı konsantrasyonların değişik mikroorganizmalar üzerinde incelenebileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Foodborne pathogens are characterized as being highly resistant to disinfectants used by the food industry. There is growing interest in the development of new antimicrobial agents which are accepted as safe (GRAS) chemicals. Recently, a study reported the effectiveness of levulinic acid in combination with sodium dodecyl sulfate (SDS) in killing foodborne pathogens is remarkable. Because of, their harmless feature and safety for direct addition to food as a favoring substance or adjunct, we decided to study the effects of LA and SDS separetly and in combination on the viability of Salmonella Typhimurium (S. Typhimurium), Staphylococcus aureus (S. aureus), Escherichia coli (E. coli) and Listeria monocytogenes (L. monocytogenes). These four pathogens have been choosen due to their ability to cause of the foodborne outbreaks around the world. There were two phases in our project. The first phase of the study was included in working in the clean conditions, and the second phase of the study was included in working in the presence of the organic matters. We have studied the effects of the 1.5% levulinic acid (LA) and 0.5% sodium dodecyl sulfate (SDS), alone and in combination, at the three different exposure times, at 21°C on the four foodborn pathogens. Although the treatment by the combination of 1.5% levulinic acid (LA) and 0.5% sodium dodecyl sulfate (SDS), inhibited growth of the bacteria more than 5 log CFU/ml, neither 1.5% LA nor 0.5% SDS when used independently provided a substantive killing effect on the pathogens as the combination did.