Low power range estimation with DSSS technique in underwater acoustics
Su altı akustiğinde doğrudan dizili yayılı İzge tekniğini kullanarak düşük güç ile mesafe ölçümü
- Tez No: 336853
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Echo Sounding, Direct Sequence Spread Spectrum, Modulation, Range Estimation, Tone Burst Pulse
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde doğrudan dizili yayılı izge modülasyon (DDYİ) yönteminin su altı akustiği mesafe ölçümü konusunda sergileyeceği başarım incelenmektedir. Düşük güçlü DDYİ kodlarını kullanarak yaplan mesafe ölçümü hem teorik açıdan, hem de 400 kHz merkez frekansı kullanarak deneysel açıdan tahlil edilmekte olup kullanılan çip süresi 20 us, çip türü ise maksimaldir. Dizi uzunluğunun gerekli iletim gücüne etkisi 7 çip dizi uzunluğundan 127 çip dizi uzunluğuna kadar ölçülmektedir. Bu yöntemin başarımı yaygınca kullanılan tek ton darbeler ile mesafe ölçümü tekniği ile karşılaştırılmaktadır. 127 çip 2,54 ms uzunluğunda ve 132,8 dB re 1 uPa rms @ 1 m kaynak seviyesinde, DDYİ darbesi kullanıldığında, 4.5 m'lik bir test mesafesi 1,5 cm derinlik çözünürlüğü ile, aynı uzunlukta ve büyüklükte tek ton darbe kullanıldığında ise 190,5 cm çözünürlük ile ölçülmektedir. Ayrıca, DDYİ almaç işaretinin izgesel yüksekliğinin ortam gürültüsünün bir hayli altında kaldığı görülmekte olup işaret gürültü oranı -14,8 dB bulunmakta, diğer yandan bu oran tek ton almaç darbesi için ise 12,2 dB olmaktadır. Anahtar sozcukler: Dogrudan Dizili Yayl _Izge, Modulasyon, Mesafe Olcumu, Tek Ton Darbe. .
Özet (Çeviri)
Performance of direct sequence spread spectrum modulation (DSSS) in underwater acoustical range fi nding is investigated in this thesis. Range estimation using low power DSSS codes is both analyzed theoretically and implemented at 400 kHz for experimental assessment, where the chip duration is 20 us and sequence type is maximal. The eff ect of sequence length on the required transmit power is measured for sequence lengths from 7 chips to 127 chips. The performance of this method is compared to the widely used tone burst pulse range estimation technique. It is found that at a sequence of 127 chips and a pulse sequence length of 2,54 ms, range is estimated with 1,5 cm resolution using source level of 132,8 dB re 1 uPa rms @ 1 m source level , while it is 190,5 cm for the same length and magnitude tone burst modulation, at a reference test range of 4.5 m. Moreover, spectral height of received DSSS signal is well below the ambient noise level so that signal to noise ratio (SNR) for received DSSS signal is -14,8 dB, while it is 12,2 dB for received tone burst pulse.