Synthesis and characterization of metallopeptide nanostructures
Metallopeptit nanoyapıların sentez ve karakterizasyonu
- Tez No: 336865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZGÜR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Peptit amfifil, kendiliğinden yapılanma, nano fiber, paladyum katalizörü, su temizleme, apatit oluşumu, yapay metaloenzim, Peptide amphiphile, self-assembly, nanofibers, palladium catalysis, water cleaning, apatite formation, artificial metalloenzyme
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Organik-inorganik hibrit yapılar canlılar dünyasında çok önemli pek çok göreve sahiptir. Örneğin metal iyonları, enzimlerde kofaktör olarak görev alır, kolajen nanofiberleri kimyasal ve fiziksel bir kalıp oluşturarak kemik dokuda apatit molekülünün biomineralizasyonunu yönlendirirler. Doğal sistemlerdeki bunun gibi eşsiz ve çok değerli etkileşimler, katalizörler, yapay enzimler ya da doku mühendisliği ve rejeneratif tıp için sentetik malzemeler geliştirmek için ilham vermektedir. Nano boyutta yapılan katalizörler düşük difüzyon yol boyu ve genişletilmiş yüzey alanı sayesinde pek çok potensiyel kullanım alanına sahiptir. Bu tezde doğayı taklit eden/doğadan esinlenmiş malzemeler geliştirdik. Üçüncü bölümde, kendi kendine düzenlenen peptit nanofiberleripaladyum nanoparçacıkları için kalıp olarak kullanılmıştır. Dördüncü bölümde suda çözülmeyen, elektrikle eğirme yöntemi kullanılarak oluşturulan nanofiberlerin sudaki toksik metal iyonların temizlenmesi için, ağır metallere bağlanabilen, doğadan esinlenerek oluşturulmuş peptit dizini ile fonksiyonel hale getirilmesi anlatılmıştır. Beşinci bölüm ZnII ile kompleks oluşturabilen fonksiyonel peptit amfifil nanofiberlerini kapsamaktadır. Oluşturulan nanoyapı, doğal kemik dokudaki apatit oluşumunda görev alan doğal alkalin fosfataz enzimini taklit etmektedir.
Özet (Çeviri)
Organic-inorganic hybrid structures play a number of distinguished roles in the living milieu. For instance, metal ions function as cofactors of enzymes and apatite mineralization in bone is driven by collagen nanofibers serve as both physical and chemical templates. These unique interactions in natural systems are examples for development of synthetic materials for many applications such as catalysts, artificial enzymes or materials for regenerative medicine etc. Manufacturing a catalyst at the nanoscale is important due to increased specific surface area and reduced diffusion path length. In this thesis, we demonstrated peptide based bioinspired nanomaterials. The self-assembled peptide nanofibers were utilized as templates for palladium nanoparticleformation. Functionalization of insoluble electrospun nanofibers with a heavy metal binding peptide sequence was utilized to remove toxic metal ions from water. In addition, peptide amphiphile nanofibers complexed with ZnII were used as enzyme mimics. The resulting nanostructures resemble natural bone alkaline phosphatase activity, which is a major enzyme for natural bone apatite formation.