Trabzon kenti semerciler ve semeraltı sokaklarının tarihi dokusunun incelenmesi,koruma ve restorasyon önerileri
- Tez No: 33697
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Tarihî doku, Röleve, Analiz, öneri projesi. IV, Restoration, Historical environment, Röleve, Analysis, Suggestion project. V
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon kenti, Semerciler-Kemeralti sokaklarının tarihî dokularının incelenmesi ve koruma kriterleri ile birlikte restorasyon önerilerinin oluşturulması amaçlanmıştır Birinci Bölümde; problemin tanıtılması, Konunun belirlenmesi, Konunun amacı ve izlenen yöntemler açıklanmaktadır. ikinci Bölümde; Araştırma yer almaktadır- Araştırma üç aşamada gerçekleşmektedir. * Birinci Aşamada, Trabzon Kenti Semerciler - Kemeraltı sokakları tarihî doku inceleme çalışması, * ikinci Aşamada, Tarihî ve son dönem yapıların Fotoğraf ve gözlem tekniği ile Röleve projelerinin çizilmesi, * üçüncü' Aşama ise, Analiz ve değerlendirme çalışmaları dır. Üçüncü Bölümde; Semerciler - Kemeraltı sokakları koruma önerileri ve restorasyon projeleri yer almaktadır. Dördüncü Bölümde; Sonuçlar ve öneriler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was done in the city center of Trabzon. Semerciler and Kemeraltı Streets were examined within their historical settings. The aim of this study was to examine the historical enviroment and to produce proposals for historical preservations. In the first chapter, there is an introduction of the problem explanation of the subject, purpose and the methodology of this study. Second chapter contains the research including three stages: First stage: Semerci ler-Kemeralti streets were studied to understand the historical environment, Second stage: Preparation of projects of historical and recent buildings by using observations and photograph tecniques. Third stage; Consist analysis and evalution. The thirdh chapter; Includes the proposals for preservation and restoration. The fourth chapter includes results and recommendations.